Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © Lex van Lieshout

Voortaan ook homokoppels in de Donald Duck

De Donald Duck krijgt voortaan ook lhbt-stelletjes in de verhalen. Nu zijn alleen nog heterokoppels te zien, maar de tekenaars zijn inmiddels bezig met een stelletje dat bestaat uit twee vrouwen. Dat heeft hoofdredacteur Joan Lommen laten weten aan het Jeugdjournaal.

De verandering in Duckstad is te danken aan het 10-jarige meisje Fenna, die zelf twee vaders en twee moeders heeft. Zij vindt het jammer dat er alleen maar verliefde heterostelletjes te zien zijn in de avonturen in de Donald Duck. ,,Ik heb ze allemaal gecheckt, maar er is er niet één", zei Fenna eerder tegen het Jeugdjournaal. Ze vindt het belangrijk dat lezers van de strip weten dat homoseksualiteit heel normaal is. ,,Alleen in Duckstad is het alsof het helemaal niet bestaat.’’

Haar oproep was niet aan dovemansoren besteed, want hoofdredacteur Lommen erkent dat de tekenaars van de strip er niet bewust mee bezig waren. En dus zijn voortaan in de verhalen ook homoseksuele koppels te zien op de achtergrond. 

Inclusiviteit

Het is niet de eerste keer dat het blad een poging doet meer aandacht te besteden aan minderheden. Zo werd al eens een editie uitgebracht voor mensen met dyslexie en kregen Kwik, Kwek en Kwak een vriendje dat in een rolstoel zat.