Volledig scherm
© anp

VPRO Boeken-presentator Wim Brands (57) overleden

Radio- en televisiemaker Wim Brands (57) is maandagochtend in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Dat meldt de omroep VPRO, waarvoor hij al elf jaar het programma Boeken maakte. Brands kwam volgens de VPRO door zelfmoord om het leven.

Quote

Wim kampte sinds kort met een depressie die hem totaal onverwacht naar een zelf gekozen einde dreef

Karen de Bok

,,Wim was de man van hét literatuurprogramma op de Nederlandse televisie'', zegt hoofdredacteur VPRO televisie Karen de Bok.

,,Onze dierbare boekenman had onlangs een pauze moeten inlassen: rust. Wij zagen uit naar zijn terugkeer. Maar hij keert niet terug. Wim kampte sinds kort met een depressie die hem totaal onverwacht naar een zelf gekozen einde dreef. De VPRO en literatuurminnend Nederland zullen hem verschrikkelijk missen.''

Dichter en omroepman
Brands was al sinds de jaren tachtig verbonden aan de VPRO en maakte er vele radio-uitzendingen over literatuur en filosofie. Samen met Wim Noordhoek richtte hij het programma De Avonden op. Op Radio 1 maakte hij lange tijd het wekelijkse interviewprogramma Brands met Boeken.

Brands begon zijn journalistieke loopbaan bij het Leidsch Dagblad en was behalve omroepman ook dichter. Al toen hij 19 jaar was, werd er werk van hem gepubliceerd door K.L. Poll van Hollands Maandblad. Zijn laatste bundel, getiteld 's Middags zwem ik in de Noordzee, kwam uit in 2014.

Poll

Wat is het beste WK-strijdlied voor de Oranje Leeuwinnen?

Wat is het beste WK-strijdlied voor de Oranje Leeuwinnen?

  • Jan Smit & John de Bever - Wij zijn Nederland (53%)
  • Maan - Ik kom eraan (16%)
  • André Hazes - Wij zijn Oranje (20%)
  • Claudia de Breij - Zie die Leeuwinnen (7%)
  • Bureau Sport - 11 Voetbalvrouwen (4%)
31958 stemmen