Fans van Justin Bieber tijdens het optreden van de Canadese zanger.
Volledig scherm
Fans van Justin Bieber tijdens het optreden van de Canadese zanger. © ANP

Vreugdeloos optreden van Justin Bieber op Pinkpop

RecensieVooraf was Justin Bieber al het grootste discussieonderwerp van Pinkpop. Na afloop vermoedelijk nog steeds: met zijn vreugdeloze optreden slaagde hij er vanavond niet in jong en oud te verbroederen.

Pinkpop

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Optreden Bieber
Justin Bieber tijdens zijn optreden op Pinkpop.
Volledig scherm
Justin Bieber tijdens zijn optreden op Pinkpop. © Paul Bergen

Hij wilde het onmiskenbaar heel graag goed doen. Justin Bieber had zich vanavond in Landgraaf voorgenomen van zijn eerste Pinkpop-optreden een breed gedragen succes te maken. Hij had een oudejaarshoeveelheid vuurwerk ingeslagen, had een groot decor meegenomen en zong -ja echt! - grotendeels live. 

Toch lukte het Bieber op het hoofdpodium niet om meer publiek dan zijn voorvak met hartstochtelijk gillende tienermeisjes te overtuigen van de status die hem vooruit was gesneld. Bieber bleef de held van nagenoeg iedere bezoeker onder de 20 jaar, maar won geen nieuwe fans onder de kolonie van meer traditionele Pinkpopfans.

Vreugdeloos

Volledig scherm
© ANP

Zijn optreden oogde, net als afgelopen najaar in de Arnhemse Gelredome, nogal vreugdeloos. Gehuld in een wijde grijze sweater met bijpassende joggingbroek, handje nonchalant in de zak, was zijn inzet eerder plichtmatig dan hartstochtelijk. Ook maakte hij al vlot een nogal ongeïnteresseerde fout door zich openlijk af te vragen in welke stad hij nu eigenlijk optrad. 'Waar zijn we eigenlijk? Ik ga het even vragen. Toch niet meer in Düsseldorf?' Van enorme voorbereiding was duidelijk geen sprake. 

Net als ook de opbouw van de show duidelijk niet voldoende was overdacht. Bieber koos als opening voor een stortvloed aan lome R&B-ballades. Het leverde hem al vlot een langzaam leeglopend veld op.

Live én playback

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP

Zijn zang dan. Die was - een gecalculeerde gok - voor 80 procent live. Wel af en toe ondersteund door een meelopende band of een stemvervormer, maar Bieber zong. Alleen op As Long As You Love Me zakte hij terug naar playbackmodus. 

Bieber zette zijn jongensachtige stem zelfs extra in de etalage door zijn pophit Love Yourself in zijn eentje op de akoestische gitaar uit te voeren. Het klonk vertederend als een middelbare scholier op een open podium op een klassenavond. 

De finale was sterk - met onder meer de megahits Let Me Love You, Baby en Sorry - maar kon het optreden niet meer redden. Bieber was zich er daarvoor te weinig bewust van dat hij niet voor zijn eigen devote kudde preekte, maar op een festival met muziekfans van uiteenlopend pluimage. En zo keerde de op voorhand winnende opzet van de op verjonging gespitste Pinkpop-organisatie als een boomerang terug in het gezicht van festivaldirecteur Jan Smeets. Die meldde vooraf al zijn twijfels te hebben gehad over het boeken van Bieber. Hij zal zich nu afvragen waarom hij zijn daartoe beschikbare veto niet inzette om de komst van de zanger te blokkeren. 

Verjonging is absoluut noodzakelijk op een breed festival als Pinkpop, maar die moet, zeker op het hoofdpodium, wel gebracht worden door artiesten die zich tot het uiterste inspannen om de brug tussen jong en oud tot stand te brengen.