Volledig scherm
Bill en Camille Cosby. © REUTERS

Vrouw van Bill Cosby woest - nieuwe rechtszaak dreigt

Camille Cosby, de vrouw van Bill Cosby, heeft naar alles en iedereen uitgehaald om haar man te beschermen. De acteur stond de afgelopen weken in de rechtszaal waar hij werd beschuldigd van verkrachting. Gisteren werd bekend dat de jury niet kon beslissen of Cosby schuldig is.

De rechtszaak tegen Bill Cosby is gisteren zonder uitspraak geëindigd. De juryleden konden het onderling niet eens worden over de vraag of de komiek schuldig is aan het aanranden van Andrea Constand. Aanklagers hebben al laten weten de zaak te willen overdoen.

De jury vergaderde 53 uur over de schuldvraag in de geruchtmakende misbruikzaak. De juryleden erkenden dat zij niet uit kwamen. De rechter verklaarde het proces daarop nietig. 

Arrogant

Constands advocaten en de aanklager lieten weten dat ze niet opgeven en een tweede rechtszaak beginnen. ‘Wat zal ik de rechter noemen?’, vroeg Camille Cosby zich af in haar verklaring. ‘Behoorlijk arrogant, speelt onder één hoedje met de aanklager.’ Bill Cosby zelf gaf geen reactie, maar verspreidde wel de verklaring van zijn echtgenote op Twitter. De rechter sprak zaterdag beide partijen streng toe: ‘een vastgelopen rechtszaak betekent verlies noch overwinning’. 

Cosby wordt ervan beschuldigd in 2004 Andrea Constand te hebben gedrogeerd en aangerand in zijn huis. Tientallen andere vrouwen zijn naar buiten getreden met vergelijkbare beschuldigingen, maar veel van die zaken zijn verjaard. Meerdere vrouwen die zeggen slachtoffer te zijn van de acteur woonden de rechtszaak bij. Ze droegen buttons met het opschrift ,,wij staan voor de waarheid''.

Sensatieverhaal

Volledig scherm
Andrea Constand beschuldigt Bill Cosby ervan dat hij haar seksueel heeft misbruikt. © AFP

Echtgenote Camille Cosby liet volgens Amerikaanse media na de zitting een verklaring voorlezen waarin de aanklager, rechter en journalisten er flink van langs kregen. Zo zou de magistraat onder één hoedje spelen met de openbaar aanklager. De pers zou ondertussen ontlastende informatie negeren om ,,een sensatieverhaal te verkopen ten koste van een mensenleven''.

De advocate van meerdere vrouwen die Cosby misbruik verwijten, waarschuwde de komiek niet te vroeg te juichen. ,,Als de rechtbank de volgende keer toestaat dat meer beschuldigers getuigen, kan dat een verschil maken. Met andere woorden: het is te vroeg voor een feestje, meneer Cosby'', reageerde juriste Gloria Allred op een persconferentie.

Beïnvloed

De aanklagers wilden aanvankelijk dertien vrouwen laten getuigen die Cosby van misbruik beschuldigen. De rechtbank liet maar één van die getuigen toe, omdat de rechter vreesde dat de jury anders op onredelijke wijze beïnvloed zou worden.

Cosby, onder meer bekend uit de hitserie The Cosby Show, is voorlopig nog niet af van zijn juridische problemen. Meerdere vermeende slachtoffers hebben civiele rechtszaken tegen hem aangespannen. Zo beschuldigingen twee vrouwen hem van smaad; de komiek zou hun reputaties hebben besmeurd door hun beschuldigingen te ontkennen.

poll

De winnaar van Heel Holland Bakt is:

De winnaar van Heel Holland Bakt is:

  • Glenn (5%)
  • Hans (70%)
  • Marjolein (25%)
2964 stemmen