Volledig scherm
PREMIUM
Uit de film Lady Bird © --

Vrouwelijke filmmakers doen het uitstekend

Vrouwen hebben in de Nederlandse filmwereld weinig reden tot klagen. In tegenstelling tot hun Amerikaanse collega’s die minder bevoorrecht zijn. Dat blijkt uit de ervaringen van Greta Gerwig (Lady Bird) en haar Nederlandse collega Nanouk Leopold (Cobain) wier films deze week in première gaan.

Quote

Als ik de leiding had over een grote filmstudio zou ik meer vrouwen gaan aantrekken

Greta Gerwig, actrice

Ondanks het succes van Lady Bird – die vijf Oscarnominaties kreeg - beseft actrice Greta Gerwig (34), die met deze film haar regiedebuut maakt, dat er voor vrouwen in Hollywood nog heel veel terrein te veroveren is.

Maar toch is zij hoopvol gestemd. In een recent interview zei Gerwig (die pas als vijfde vrouw in de geschiedenis van de Oscars een nominatie als regisseur kreeg): ,,Als ik de leiding had over een grote filmstudio zou ik meer vrouwen gaan aantrekken. Gebleken is dat films gemaakt door vrouwen met vrouwelijke thema’s het ongelooflijk goed doen. Dat moet de verantwoordelijken zo langzamerhand toch aan het denken zetten?''

  1. Na ‘Paltrow’s vaginageur’ nu ook ‘penisgeurkaars’ als  statement tegen loonkloof

    Na ‘Paltrow’s vaginageur’ nu ook ‘penisgeur­kaars’ als statement tegen loonkloof

    Vorige week bracht Gwyneth Paltrow’s lifestylemerk Goop een kaars op de markt die zou ruiken naar Gwyneth’s vagina. Taxi, een Canadees reclamebureau, kwam op de proppen met een variant die ruikt naar, jawel, penis. De kaars is qua uiterlijk identiek aan die van Gwyneth maar kost toch 33 procent meer. Daarmee wil het bedrijf de loonkloof aankaarten die er nog steeds tussen mannen en vrouwen bestaat.