Volledig scherm
De rouwstoet arriveert bij Herdenkingspark Westgaarde in Amsterdam. © Daniël Kroll/ANP (inzet)

Waardig afscheid van 'grande dame' Ellen Vogel

UpdateFamilie, vrienden en collega's hebben dinsdag in Herdenkingspark Westgaarde in Amsterdam afscheid genomen van de Nederlandse actrice Ellen Vogel die afgelopen woensdag op de respectabele leeftijd van 93 jaar overleed. Kort na het middaguur hadden zich al aardig wat belangstellenden verzameld om het waardige vaarwel van de 'koningin van het Nederlandse toneel' bij te wonen.

Volledig scherm
Martine Bijl en Berend Boudewijn © Daniël Kroll
Volledig scherm
Halina Reijn en Hans Kesting © Daniël Kroll
Volledig scherm
Beau en zijn vader Eric Schneider © Daniël Kroll

Een groot aantal belangstellenden kwam samen bij het gebouw waar de afscheidsdienst om 15 uur begon. Onder de aanwezigen een groot aantal acteurs zoals Annemarie Oster, John Lanting, Sigrid Koetse, Jeroen Krabbé en zijn echtgenote Herma, Bruni Heinke en Jacques D'Ancona. Ook Frank Sanders, Frans Mulder, Hans van Willigenburg, Beau en Eric Schneider, Hans Kesting, Martine Bijl en Berend Boudewijn, Pierre Bokma, Liz Snoijink en voormalig minister-president Wim Kok woonden de uitvaart bij.

Tijdens de dienst was haar zoon Peter Paul Tobi (68) de eerste spreker. ,,Mijn moeder zou zich gegeneerd hebben gevoeld door deze grote belangstelling. 'Ik heb er toch niet voor gedaan...', ''schetste hij de altijd bescheiden levensvisie van Ellen Vogel. Hij noemde haar veelbewogen leven het einde van een époque (tijdperk). ,,De vlag is nu gestreken. Je verlangde de laatste tijd naar rust. En die is je nu gegund''. Tobi refereerde nog aan de scheiding van zijn ouders. ,,Het waren woelige jaren. Na 25 jaar heb ik je opnieuw leren kennen. Maar bloed bindt. En hoe!''

Warme band
Ook Alexandra, de kleindochter van Ellen Vogel en de dochter van Tobi, nam kort het woord. Ze las een brief voor die ze in 1991 van haar oma kreeg, verstuurd vanuit een vakantiehuis op Mallorca waar Ellen Vogel op dat moment verbleef. ,,Uit die brief sprak zoveel liefde''. Volgens Peter Paul Tobi was het leeftijdsverschil tussen Ellen en Alexandra zeer groot. ,,Ze scheelden veel in jaren, maar hadden een bijzondere, warme band alsof het zussen waren''.

Persoonlijkheid
Voormalig minister-president Wim Kok, die goed bevriend was met de actrice, refereerde in zijn speech aan hun eerste ontmoeting, 25 jaar geleden. Ze leerden elkaar kennen op een feestje. ,,Ik kan me herinneren hoe we onder de indruk waren van elkaars persoonlijkheden''. Hij zei onder de indruk te zijn van de mooie band die Ellen en haar in 2012 overleden echtgenoot Jimmy Münninghoff hadden. ,,Die twee waren samen zó prachtig en vertederend om te zien''.

Op de kist van Ellen Vogel lag het bezaaid met fraaie bloemen. Zo ook een fraai boeket met roze rozen van Joop van den Ende en zijn vrouw. Op het lint: 'Rust zacht lieve Ellen'. Na de plechtigheid verlieten de meeste aanwezigen de zaal, omdat directe nabestaanden in besloten kring afscheid konden nemen van de overledene. Op de aansluitende borrel werd nog lang nagepraat over het waardige afscheid van de 'grande dame' van de Nederlandse theaterwereld.

Maandagmiddag en -avond was er in Uitvaartcentrum Zuid in Amsterdam al de mogelijkheid om afscheid te nemen van de actrice en haar nabestaanden te condoleren.

Sinds 1976 was Ellen Vogel gehuwd met Jimmy Münninghoff (haar derde echtgenoot). Münninghoff stierf plotseling in juni 2012 op 86-jarige leeftijd. Uit een eerder huwelijk heeft ze zoon Peter Paul Tobi die de uitvaart van zijn moeder regelde.

Genres
Met Ank van der Moer (1912-1983) en Mary Dresselhuys (1907-2004) behoorde Ellen Vogel tot de top van het Nederlandse (repertoire) toneel. Bovendien was zij een buitengewoon veelzijdig toneelspeelster, die vele genres binnen de theaterkunst, van blijspel tot klassieke tragedie, beheerste.

Ellen Marie Elze Vogel werd op 26 januari 1922 geboren in Den Haag. Haar ouders, Albert Vogel en Ellen Vogel-Buwalda, waren vermaarde voordrachtskunstenaars. ,,Rechtop zitten en duidelijk spreken was thuis heel belangrijk'', zei ze eens over haar jeugd. Ze zou aan haar opvoeding haar typerende, gedistingeerde dictie overhouden. Tot op hoge leeftijd bleef Ellen Vogel een elegante verschijning die met haar aanwezigheid de ruimte vulde.

Volledig scherm
Jeroen Krabbé met zijn echtgenote. © Daniël Kroll
Volledig scherm
Wim Kok en zijn vrouw. © Daniël Kroll
Volledig scherm
Liz Snoijink met haar man. © Daniël Kroll
Volledig scherm
Hans van Willigenburg en Frans Mulder © Daniël Kroll

Poll

Wie moet Expeditie Robinson winnen?

Wie moet Expeditie Robinson winnen?

  • Eva Cleven (22%)
  • Hugo Kennis (62%)
  • Shary-An Nivillac (17%)
12935 stemmen