Volledig scherm
De Britse koningin Elizabeth II groet de Hoge Commissaris van Grenada, Lakisha Grant, eerder deze week. © AFP

Waarom de Queen het portret van prins Harry en Meghan liet weghalen

Foto’s die eerder deze week gemaakt werden in de audiëntiekamer van Buckingham Palace tonen aan dat een ingelijste foto van prins Harry (35) en Meghan Markle (38) is verdwenen. Het portret had eerder een ​​prominente plaats gekregen en stond naast een foto van prins William en Kate Middleton, die opvallend genoeg wél bleef staan. Maar waarom? 

Het is opmerkelijk: hoewel het portret van prins Harry en Meghan Markle in juli nog op zijn ‘vaste’ plek stond (op het tafeltje in de audiëntiekamer) toen de Queen er premier Boris Johnson ontving, was de foto van het koppel deze week tijdens het bezoek van de Hoge Commissaris van het eiland Grenada nergens meer te bespeuren. De andere ingelijste foto’s op de tafel werden niet verwijderd of vervangen.

(lees verder onder de foto’s)

Volledig scherm
Het portret van William en Kate is wel blijven staan. © AFP
Volledig scherm
In juli van dit jaar kreeg het portret van Harry en Meghan nog een prominente plaats. © AFP

Vraag is natuurlijk: waarom? Volgens tegenstanders van het Britse koningshuis is de timing wel héél verdacht. In de net uitgezonden tv-documentaire Harry & Meghan: An African Journey lieten de twee dan ook openhartig weten dat ze het de laatste maanden erg moeilijk hebben. Vooral de enorme druk die bij hun koninklijke leven komt kijken, speelt het koppel naar eigen zeggen parten. Critici speculeren dan ook dat de Queen op haar tenen is getrapt door de onthullende documentaire, waarna ze prompt besloot het portret van haar kleinzoon en zijn vrouw te laten verwijderen. 

Nobele reden

Volgens bronnen dicht bij het paleis zit de waarheid evenwel helemaal anders in elkaar. Zij ontkennen dan ook dat er sprake is van onenigheid of wrevel, en stellen dat de foto werd weggehaald om de privacy van het koppel te respecteren. Het portret werd gemaakt tijdens het huwelijk van Meghan en Harry in mei 2018, maar nu ze zelf lieten weten dat de media hen zo dwars ligt, zou de Queen er op gestaan hebben hen tijd te gunnen om weer tot zichzelf te kunnen komen.   

Het is trouwens niet de eerste keer dat een foto wordt verwijderd in de publieksruimte. Toen het portret van Meghan en Harry voor het eerst op het tafeltje werd gezet, moest een foto van prinses Anne samen met haar echtgenoot Timothy Laurence plaatsmaken. 

Volledig scherm
In juli stond de foto van Harry en Meghan er nog. © AFP