Volledig scherm
Rutger Hauer in 2016. © ANP

Weduwe Rutger Hauer: Memorial tijdens Oscars zeer eervol

Ineke Hauer, de weduwe van Rutger Hauer, vond het ‘zeer bijzonder’ dat haar overleden echtgenoot zondag werd geëerd in het ‘In Memoriam-blokje’ van de Oscaruitreiking. De beeltenis van de in juli overleden acteur zat in de compilatie waarmee de Academy die de prijzen uitreikt overleden filmhelden memoreert.

Tijdens dat blokje zong Grammy-winnares Billie Eilish een cover van het nummer Yesterday van de Beatles. ,,Hij is de enige Nederlander die tot nu toe is geëerd tijdens de Oscars", stelt de weduwe. ,,Een mooie erkenning van zijn werk."

Hauer werkte vanaf begin jaren 80 in Hollywood, waar hij speelde in hits als Nighthawks, Blade Runner, The Hitcher en Batman Begins. Vrienden en familie van de acteur hielden twee weken geleden een memorial in Friesland, in zijn woonplaats Beetsterzwaag. Bij het evenement waren zo'n 120 genodigden aanwezig en tot de gasten behoorden Hollywoodsterren als Sharon Stone en Miranda Richardson.

Ter nagedachtenis aan de filmster werd vorige maand nog de eerste Rutger Hauer Award uitgereikt. De prijs zal jaarlijks worden toegekend aan een persoon of instelling die gezien wordt als belangrijke inspiratiebron voor jonge filmmakers. De eerste Rutger Hauer Award ging naar Paul Verhoeven, met wie de overleden acteur zes keer samenwerkte. Zij maakten samen de iconische ridderserie Floris en filmklassiekers als Soldaat van Oranje en Turks Fruit.

Bekijk hieronder het eerbetoon tijdens de Oscars:

Poll

Wie gaat The Voice of Holland winnen?

Wie gaat The Voice of Holland winnen?

  • Stef (10%)
  • Daphne (6%)
  • Sophia (49%)
  • Emma (34%)
15170 stemmen