Volledig scherm
Weer meer dan twee duizend bezoekers voor het Rijksmuseum © ANP

Weer meer dan twee miljoen bezoekers voor Rijksmuseum

Voor het derde jaar op rij heeft het Amsterdamse Rijksmuseum meer dan twee miljoen bezoekers getrokken. Opvallend is dat er maar liefst meer dan een kwart meer kinderen naar het museum kwamen dan vorig jaar. Ruim 325.000 kleine kunstliefhebbers kwamen er een kijkje nemen.

Ongeveer de helft (53 procent) van die miljoenen museumbezoekers waren Nederlanders. Het afgelopen jaar liet het Rijks volgens directeur Wim Pijbes 'overtuigend zien dat het ook een bron van creativiteit is'. Er vonden bijvoorbeeld ongeveer vijfhonderd workshops, vijftig cursussen en dertig lezingen plaats.

De campagne waarbij mensen de kunstwerken konden natekenen, leidde ertoe dat zo'n 50.0000 bezoekers met potlood en schetsboek aan de slag gingen.

Late Rembrandt
Het Rijksmuseum werd dit jaar ook uitgeroepen tot European Museum of the Year. Verder stond het vooral in het teken van Rembrandt. Zo kwam er in het voorjaar een recordaantal van 520.000 bezoekers af op de tentoonstelling Late Rembrandt.

In september werd bekend dat het Amsterdamse museum samen met het Louvre in Parijs Rembrandts monumentale dubbelportret van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit had aangekocht voor maar liefst 160 miljoen euro. Sinds de heropening van het hoofdgebouw in 2013, dat een grootscheepse verbouwing van tien jaar onderging, draait het museum topjaren.