‘Weinstein schikt voor 25 miljoen met slachtoffers seksueel wangedrag’

Update / videoDe gevallen filmproducent Harvey Weinstein (67) en de leiding van zijn failliete filmstudio treffen een miljoenenschikking met tientallen vermeende slachtoffers van de filmproducent. Het gaat volgens betrokken advocaten om meer dan dertig actrices en voormalig medewerkers van Weinstein. Dat bericht The New York Times.

Weinstein is door tientallen vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag, waaronder verkrachting. De schikking moet een einde maken aan vrijwel alle civiele rechtszaken tegen Weinstein en zijn voormalige bedrijf. Er is een bedrag mee gemoeid van 25 miljoen dollar (ruim 22 miljoen euro). 

De oud-filmproducent zou de schikking niet uit eigen zak hoeven te betalen. Daar draaien verzekeraars voor op. Ook hoeft Weinstein niet toe te geven dat hij zich schuldig maakte aan strafbaar gedrag. De overeenkomst moet nog definitief worden goedgekeurd door betrokkenen en de rechtbank.

Volledig scherm
Harvey Weinstein verlaat de rechtszaal. © AP

Wangedrag

Ex-model Zoe Brock (45), die Weinstein beschuldigt van wangedrag, zegt dat ze zich verslagen en hopeloos voelt vanwege de schikking. Ze is teleurgesteld dat Weinstein en topmedewerkers van zijn voormalige bedrijf de schikking niet zelf hoeven te betalen. Ze zag echter geen juridisch alternatief.

Het zou de bedoeling zijn dat achttien vermeende slachtoffers samen een bedrag van 6,2 miljoen dollar delen. Niemand krijgt dan meer dan een half miljoen. Ook wordt 18,5 miljoen dollar opzijgezet voor andere mensen die Weinstein van misbruik beschuldigen. Zeker twee vrouwen weigeren mee te doen aan de schikking en willen die aanvechten.

De deal maakt geen einde aan alle juridische problemen van de voormalige filmproducent. Zo start januari de strafrechtelijke zaak tegen hem voor vijf gevallen van seksueel misbruik. Zijn raadsman meldde dat zijn cliënt daar naar uitkijkt. ,,Voor hem kan 6 januari niet vroeg genoeg komen”, aldus de advocaat. ,,Hij wil zijn naam zuiveren en dat met de wereld delen.”

De rechter in die zaak heeft de borg van de gevallen filmmaker inmiddels vervijfvoudigd. In plaats van 1 miljoen dollar, is het bedrag nu vastgesteld op 5 miljoen, omdat er meerdere overtredingen van de voorwaarden van de borgtocht zijn geconstateerd. De afgelopen maanden gebruikte Weinstein zijn elektronische enkelband tientallen keren verkeerd of schakelde hij hem zelfs uit. Rechter James Burke waarschuwde de filmmagnaat dat hij de gevangenis in zal gaan als er nog meer problemen opduiken.

Meer dan zeventig vrouwen

De verkrachting en seksueel misbruik zouden hebben plaatsgevonden in 2006 en 2013. Naast de twee vermeende slachtoffers is het de bedoeling dat nog vier andere beschuldigers aan het woord komen tijdens het proces, onder wie actrice Annabella Sciorra. De The Sopranos-actrice beschuldigt de filmproducent ervan haar in 1994 te hebben verkracht.

Als hij schuldig wordt bevonden in deze zaak, kan de medeoprichter van studio Miramax een levenslange gevangenisstraf krijgen. Weinstein wordt hiernaast door nog eens tientallen vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag, variërend van intimidatie tot verkrachting. In totaal gaat het om meer dan zeventig vrouwen. Weinstein ontkent de aantijgingen. Hij claimt dat de seksuele ontmoetingen die hij heeft gehad met wederzijdse toestemming plaatsvonden. 

Rollator

Weinstein kwam leunend op een rollator de rechtszaal binnen voor de zitting. Volgens zijn advocaat Donna Rotunno heeft hij een operatie ondergaan om de pijn van een auto-ongeluk in augustus te verlichten. Hij zal naar verwachting hersteld zijn voor het begin van zijn proces op 6 januari.