Jon Snow en Daenerys Targaryen in Game of Thrones.
Volledig scherm
Jon Snow en Daenerys Targaryen in Game of Thrones. © HBO

Wetenschapper voorspelt volgende doden in Game of Thrones

Liefhebbers van Game of Thrones (GoT) weten het al langer: in de populaire televisieserie is geen van de hoofdpersonen zijn leven zeker. Milan Janosov maakte van dat gegeven een heuse wetenschappelijke exercitie. De wiskundige uit Budapest ontwikkelde een algoritme, waarmee hij kan voorspellen wie er nog doodgaan in de hitserie. Zijn Daenerys Targaryen, Cersei Lannister en Jon Snow hun leven nog zeker?

Seizoen 7 van Game of Thrones kwam in Nederland gisteravond spetterend ten einde. Voor het eerst werd de finale aflevering ook uitgezonden in zeven bioscopen in ons land. Kijkers zagen hoe de laatste aflevering van het seizoen - net als in andere jaren - eindigde in een mist van intriges, complotten en plotwendingen. Opnieuw vond een van de bekende karakters daarin de dood.

Het waren de zenuwslopende plot twists en vele messen in de rug die GoT-fan Milan Janosov eerder al deden besluiten zijn wiskundeknobbel in te zetten om te voorspellen welk van de hoofdpersonen nog dood zullen gaan in het achtste en (naar alle waarschijnlijkheid) laatste seizoen. Noem het een uit de hand gelopen hobby. ,,Ik was in mei juist afleveringen van de serie aan het terugkijken als voorbereiding op het nieuwe seizoen en moest toen ook een afsluitend onderzoek doen voor een collegereeks over datamining. Ik besloot die twee dingen te combineren", reageert hij tegen deze krant.

Acteur Nikolaj Coster-Waldau als Jaime Lannister.
Volledig scherm
Acteur Nikolaj Coster-Waldau als Jaime Lannister. © AP

De Hongaar, als promovendus werkzaam op de Central European University in Budapest, deed na een week onderzoek zijn voorspellingen eind juli uit de doeken. De afgelopen week werden zij, met het oog op de ontknoping van seizoen 7, veelvuldig opgepikt door internationale media.

Algoritme

Acteur Kit Harington als Jon Snow.
Volledig scherm
Acteur Kit Harington als Jon Snow. © AP

Janosov claimt een algoritme te hebben ontwikkeld dat kan berekenen hoe groot de kans is dat bijvoorbeeld Arya Stark, Jaime Lannister en Brienne zullen overlijden. De onderzoeker stelt in zijn voorspellingen 72,3% nauwkeurig te zijn.

Volgens Janosov bevat elke GoT-aflevering zo’n 20 scènes. Hij bekeek er bijna 600 om de sociale netwerken en relaties tussen alle prinsen, prinsessen en bediendes in de verschillende koninkrijken vast te stellen. Iedereen die tegelijkertijd in een scene voor kwam, heeft een band. Komen zij vaker samen voor dan is de band tussen beiden sterker. Janosov onderscheidde aanvankelijk 400 karakters en 3000 relaties. Uiteindelijk bracht hij die selectie terug tot de 94 belangrijkste karakters (zij hebben de meeste contacten, hun contacten hebben ook weer veel contacten en/of die personen vertolken vaak een ‘brugfunctie’ tussen andere (belangrijke) karakters).

Indrukwekkende kaart

De onderlinge relaties tussen de GoT-karakters, zoals Milan Janosov ze onderscheidde.
Volledig scherm
De onderlinge relaties tussen de GoT-karakters, zoals Milan Janosov ze onderscheidde. © Milan Janosov

De belangrijkste GoT-karakters plaatste Janosov in een indrukwekkende kaart van kleuren, punten en lijntjes. 

Van de 94 personen waren er op het moment van onderzoek al 61 overleden. De relaties die de dode personen hadden en de mate waarin zij overeenkomen met de aard van de relaties van nog levende karakters zegt volgens Janosov iets over de overlijdenskans van die laatste groep mensen.

Janosov liet zijn model vele (her)berekeningen maken en kwam uiteindelijk tot de volgende lijst van GoT-karakters en hun kans op overlijden in de serie. Tyene staat bovenaan de lijst met 95% kans om dood te gaan. 

Let wel: seizoen 7 was nog niet afgelopen toen de Hongaar de lijst publiceerde. Er staat in ieder geval één persoon op de lijst die in seizoen 7 overleed. De Hongaar zegt ook: 'Het meenemen van variabelen als sekse en lidmaatschap van een koningshuis, alsook een nadere analyse van hetgeen de karakters zeggen, zou een completere dataset opleveren'. 

Volledig scherm
© Milan Janosov