Volledig scherm
© Jan de Groen

Wie pakt de titel Homomoeder van 2015?

Binnenkort wordt de Homomoeder van 2015 bekendgemaakt. Patty Brad, Homomoeder van 2014, zal haar stokje moeten doorgeven. Gay.nl heeft een top 10 gemaakt met de potentiële nieuwe Homomoeders.

Poll

Wie is volgens jou dé nieuwe Homomoeder?

  • Karin Bloemen (22%)
  • Anita Meyer (16%)
  • Angela Groothuizen (16%)
  • Brigitte Kaandorp (3%)
  • Tineke Schouten (5%)
  • Claudia de Breij (15%)
  • Marijke Helwegen (9%)
  • Ruth Jacott (4%)
  • Justine Pelmelay (1%)
  • Loretta Schrijver (8%)
605 stemmen

Voor Patty Brad zijn onder andere Linda de Mol, Daphne Bunskoek en Patricia Paay Homomoeders geweest. Marijke Helwegen heeft aangegeven deze titel graag een keer te mogen dragen en ook Anita Meyer heeft er wel oren naar.

Een Homomoeder is een vrouw die zich inzet voor de homogemeenschap en voor een meer tolerante wetgeving. Een moeder hoeft overigens niet per se zelf homo te zijn om deze titel te mogen dragen.

Eind november wordt de top 3 samengesteld door websitebezoekers. De volgende vrouwen maken kans om deze titel te krijgen:

Volledig scherm
Karin Bloemen © anp

Karin Bloemen
Zij zet zich al jarenlang in voor de rechten van anderen. Zo heeft zij onder andere geholpen met de eerste editie van de Rainbow Awards en de drag queencompetitie Superball.

Anita Meyer
Anita is al meerdere keren genomineerd geweest, maar heeft nooit mogen winnen. Haar muziek staat hoog in de Homo top 100 en is vaak te gast op feesten als de Amsterdam Gay Pride.

Angela Groothuizen
Dit is dé moeder van de Nederlandse tv. Zij heeft altijd haar positie als bekende Nederlander gebruikt om zich in te zetten voor de rechten van anderen.

Volledig scherm
Marijke Helwegen © anp

Brigitte Kaandorp
Deze cabaretière heeft meerdere homofeesten gepresenteerd. Zo heeft ze in 2008 in het programma van Mister Gay Netherlands gestaan en heeft zij een keer Roze Zaterdag aan elkaar gepraat.

Tineke Schouten
Ook deze cabaretière is erg geliefd in de homowereld. Velen in haar publiek zijn mannen die van mannen houden. Ook met het motto van haar nieuwe show is Gay.nl het wel eens: Niet Zeuren, Gewoon Doen.

Claudia de Breij
Deze cabaretière valt zelf op vrouwen en zet zich daarom ook in voor homorechten. In haar column heeft zij zich in 2013 nog uitgelaten over de barre Russische homorechten. 

Marijke Helwegen
Marijke wil de titel erg graag dragen. Zij is iemand die haar mond opentrekt op het moment dat de rechten van homo's in het geding komen.

Volledig scherm
Loretta Schrijver © anp

Ruth Jacott
Zij heeft de sterren van de hemel gezongen op het jaarlijkse benefietfeest van COC Nederland, een vereniging die zich inzet voor de integratie van homosexualiteit.  

Justine Pelmelay
De zangeres heeft Nederland vertegenwoordigd tijdens het Eurovisie Songfestival en treed sindsdien op, op menig roze festival.

Loretta Schrijver
Gay.nl ziet deze presentatrice als een gezellige vrouw. Volgens hen zou zij de titel met beschaafdheid dragen.