Volledig scherm
Wietze de Jager. © ANP Kippa

'Wietze moet in actie komen'

Alleen Wietze de Jager kan de impasse doorbreken die is ontstaan bij Qmusic. De dj is in conflict geraakt met de radiozender, nadat bekend is geworden dat zijn voormalige boezemvriend Mattie Valk is ingegaan op een verbeterde aanbieding, terwijl het oorspronkelijke plan was dat ze allebei zouden verkassen.

Volledig scherm
Mattie Valk en Wietze de Jager (R). © ANP Kippa

Volgens experts heeft De Jager twee keuzes: of met Qmusic om tafel of de gang naar de rechter. ,,Maar de oplossing is: praten. Het liefst aan de onderhandelingstafel”, stelt Mr. Mariska Aantjes. De arbeidsrechtadvocaat wil wel reageren op de ontwikkelingen rond één van de meest succesvolle dj-duo’s van de laatste jaren.

Het verhaal is bekend: Mattie Valk en Wietze de Jager neigden naar een toptransfer, die van Qmusic naar John de Mols Talpa Radio (SkyRadio, Radio 538, Radio Veronica en Radio 10). Ze praatten, wikten en wogen, maar de één (Valk) twijfelde, terwijl de ander (De Jager) wilde doorzetten. Na het aanbod van Talpa was ook Qmusic bereid om hun beider contract te verbeteren. De boel klapte, waarna Valk in z’n eentje dooronderhandelde en een nieuw contract tekende: zes ton en een Tesla. De Jager voelde zich in de steek gelaten en meldde zich ziek.

Belangrijk gegeven: het concurrentiebeding. De twee kwamen met Qmusic overeen dat zij bij een eventuele overgang twaalf maanden geen radio konden maken. ,,Niet ongewoon”, aldus Aantjes. ,,Je tekent met gezond verstand, wordt daar ook naar betaald, dan moet je je daar ook aan houden”, vindt radiomaker Ruud de Wild. ,,Een contract is een contract.”

Slavenarbeid

Quote

Wietze zal wel degene zijn die iets moet gaan doen. Zijn vertrek en beding bespreek­baar maken

Mr. Mariska Aantjes

Hoofdredacteur Sjors Fröhlich van BNR radio: ,,Iedereen heeft met zijn volle verstand dat concurrentiebeding ondertekend. Ik ben van de saaie, loyale kant, maar een rechter wil nog wel eens zeggen: we doen hier niet aan slavenarbeid en moeten dat contract nog eens goed bekijken.”

De bal ligt bij Wietze. ,,Hij zit in een lastig parket, maar ook weer niet hopeloos”, vervolgt Aantjes. ,,Ontslag of een eventueel onwerkbare situatie betekent niet automatisch dat het beding vervalt. Nu Wietze zich ziek gemeld heeft zal Qmusic een bedrijfsarts langs sturen. Er komt dan een moment van re-integreren. Wietze zal weer aan het werk moeten. Doet hij dat niet dan is het werkweigering en kan Qmusic zijn loon stopzetten. Zo ver komt het, denk ik niet. Wietze zal wel degene zijn die iets moet gaan doen. Zijn vertrek en beding bespreekbaar maken. In het gunstigste geval komen ze er dan uit.”

Houdt de impasse aan, dan zal de rechter eraan te pas komen. Fröhlich zou dat begrijpen, want kun je na een jaar radiostilte weer moeiteloos doorbouwen aan je carrière? ,,Dat is heel lastig. Grote radiohelden ontstaan als je in het dagelijkse ritueel van de luisteraar zit. Als je een jaar lang niet in hun hoofden zit, kun je deels weer bij nul beginnen. Het is dus alles behalve wenselijk.”

Tesla

Quote

Ik vind dit sowieso een raar verhaal dat aan alle kanten lelijk is. Met die fokking Tesla

Ruud de Wild

Ruud de Wild verruilde vorig jaar al na twee maanden BNR radio voor NPO Radio 2. ,,Maar dat is onderling keurig opgelost en geregeld”, aldus de dj. ,,Het verschil: ik had zelf al iets opgebouwd, naam gemaakt. Mattie en Wietze hebben alles aan Qmusic te danken. Ik kan me dan ook voorstellen dat Qmusic zich hierover opwindt en Wietze niet zomaar laat gaan. Ik vind dit sowieso een raar verhaal dat aan alle kanten lelijk is. Met die fokking Tesla. Stel je toch eens voor dat je tijdens het onderhandelen zegt: ik wil zes ton en een auto met een stekker”, aldus De Wild die verwacht dat Wietze wel aan de bak komt. ,,Kijk, of hij houdt zich aan het contract of hij gaat naar de rechter. Maar John de Mol kennende: die gaat hem wel werk geven.”

Vooralsnog neemt Mattie in zijn eentje de honneurs waar tot Qmusic zeker weet dat Wietze echt niet meer terugkeert. De zender hoopt nog altijd op een verzoening. ,,Dat snap ik, want dat levert nog mooiere radio op”, zegt Aantjes. Frank van der Lende, vriend van Wietze, ziet dat niet meer gebeuren. ,,Een verzoening lijkt me heel sterk”, meent NPO 3FM-dj ,,Het lijkt me wel goed dat Wietze nu even afstand neemt van de radio. Hij heeft ook net een kind, daar moet hij thuis lekker mee chillen. Ik denk wel dat zijn nieuwe werkgever zo’n concurrentiebeding wil afkopen.”

Dat klopt, beaamt Aantjes die voorts stelt dat Qmusic ook Talpa nog kan aanklagen. ,,Als je willens en wetens iemand aanneemt met zo’n beding, pleeg je een onrechtmatige daad. De schade die QMusic dan lijdt, kan het verhalen op Talpa.”

Wietze de Jager heeft nog niet gereageerd.