Volledig scherm
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima op de tweede dag van hun staatsbezoek aan Nieuw-Zeeland. © anp

Willem-Alexander: respect voor grootouders blijft

Het respect dat koning Willem-Alexander voor zijn in 2004 overleden grootouders Juliana en Bernhard heeft, blijft onverminderd groot. Dat vertelde de vorst in gesprek met Nederlandse journalisten bij het afsluiten van het staatsbezoek aan Nieuw-Zeeland.

Vlak voordat het koningspaar naar Oceanië vertrok voor de officiële bezoeken aan Australië en Nieuw-Zeeland, kwam de geruchtmakende biografie over Juliana van Jolande Withuis uit, dat deels over het deplorabele huwelijk van de voormalige vorstin en haar echtgenoot ging. De koning gaf aan dat hij het boek nog niet heeft gelezen, aangezien het een dag voor vertrek naar Australië uitkwam en hij op dat moment andere prioriteiten had. Ook weet hij niet of hij het nog gaat lezen.

Hij deelde zijn herinnering aan zijn grootouders met de pers: dat het fantastische mensen zijn, op wie hij met veel waardering terugkijkt. Máxima sloot zich aan bij de woorden van haar man.

Goedkoopste airline
Willem-Alexander noemde de staatsbezoeken aan Australië en Nieuw-Zeeland heel bijzonder, vooral omdat hij en zijn vrouw zich bijna letterlijk aan de andere kant van de wereld bevonden, maar dankzij de omvangrijke Nederlandse gemeenschappen in de twee landen tegelijkertijd heel erg thuis voelden.

Vandaag vliegen de koning en koningin naar huis vanuit Nieuw-Zeeland, tot teleurstelling van de pilotenvakbond VNV niet met de KLM, maar met Emirates. Willem-Alexander benadrukte dat die maatschappij de snelste verbinding biedt. En de goedkoopste.

LuckyTV gemist
Over het staatsbezoek aan Australië maakte LuckyTV-maker Sander van de Pavert al een persiflage. Gevraagd naar die filmpjes zei de vorst dat hij het erg jammer vond dat hij twee weken LuckyTV heeft moeten missen en dat hij ze online allemaal terug gaat kijken.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement