Volledig scherm
Trump tijdens een recente toespraak. © reuters

Witte Huis: Trump kan geen president worden

UpdateHet Witte Huis heeft dinsdag in Washington laten weten dat de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zichzelf buitenspel heeft gezet in de strijd om het presidentschap. Afgelopen maandag zei Trump nog dat hij geen moslims meer het land in wil laten. Die uitspraak maakt hem volgens de huidige regering totaal ongeschikt voor het presidentschap.

Andere Republikeinse leiders zouden onmiddellijk duidelijk moeten maken dat ze Trump niet als kandidaat voor het presidentschap steunen, aldus het Witte Huis.

De 69-jarige miljardair Trump wil voor de Republikeinse partij volgend jaar november meedoen aan de presidentsverkiezingen. Hij jaagt vaak mensen tegen zich in het harnas met boude uitspraken. Ook in Republikeinse gelederen is nu veel afkeer van zijn stelling dat in de strijd tegen terrorisme moslims voorlopig niet meer het land in zouden mogen.

Inspanningen
Moslims de toegang tot de VS ontzeggen is een bedreiging voor de nationale veiligheid, zei de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, Jeh Johnson, dinsdag in een reactie. Johnson zei dat dit ,,de pogingen belemmert om in contact te komen met de islamitische gemeenschap. Dat zou onverantwoordelijk zijn en indruisen tegen de inspanningen die zijn gericht op de nationale veiligheid'', beklemtoonde de bewindsman.

Zijn collega van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zei dinsdag op bezoek in Parijs dat Trumps stelling ,,op de meest diplomatieke manier gezegd: niet opbouwend is''.

'Nonsens'
De uitspraken van Trump zijn 'klinkklare onzin', reageert de burgemeester van Londen, Boris Johnson. Johnson zei dat Trump slecht geïnformeerd is en 'klinkklare onzin' heeft uitgeslagen.

De Londense burgemeester is niet de eerste die van leer trekt tegen Trump en heeft hem uitgenodigd om 'met eigen ogen het goede werk te aanschouwen dat onze agenten elke dag in de wijken van de stad uitvoeren'. ,,De misdaadcijfers in Londen en New York dalen gestaag en de enige reden dat ik me niet in sommige delen van New York zou begeven is omdat ik dan het risico loop om Donald Trump tegen het lijf te lopen'', aldus Johnson.

Via een woordvoerder liet de Britse premier David Cameron - tegen alle gewoontes in - weten dat de uitspraken van Trump over moslims 'verdeeldheid zaaien, nutteloos zijn en simpel gezegd: gewoon verkeerd zijn'.

'Erger dan Voldemort'
Met zijn uitspraak dat Amerika alle moslims moet weren, heeft Donald Trump de aandacht van J.K. Rowling weten te krijgen. De Britse schrijfster laat op Twitter weten dat haar boekenschurk Voldemort niet eens zo slecht was als de zakenman en Republikeinse presidentskandidaat.

De schrijfster van de Harry Potter-reeks reageert met haar tweet op berichten op het sociale medium waarin Trump wordt vergeleken met Potters aartsvijand. Maar volgens Rowling is Trump dus nog een tikkie erger.

Poll

Wat is het beste WK-strijdlied voor de Oranje Leeuwinnen?

Wat is het beste WK-strijdlied voor de Oranje Leeuwinnen?

  • Jan Smit & John de Bever - Wij zijn Nederland (53%)
  • Maan - Ik kom eraan (16%)
  • André Hazes - Wij zijn Oranje (21%)
  • Claudia de Breij - Zie die Leeuwinnen (7%)
  • Bureau Sport - 11 Voetbalvrouwen (4%)
33061 stemmen