You’ll Never Walk Alone op 180 radiozenders in Europa: ‘Nu niet huilen, Hoogie!’

Klokslag 08.45 uur was vanochtend bij radiostations door heel Europa én bij een aantal zenders in de Verenigde Staten het lied You’ll Never Walk Alone van Gerry & The Pacemakers te horen. Het initiatief van 3FM-dj Sander Hoogendoorn bezorgde menig luisteraar kippenvel.

Sander Hoogendoorn wilde met de actie alle medewerkers in de vitale beroepen die nu de samenleving draaiend houden een hart onder de riem steken. Het nummer was op 180 zenders te horen in meer dan dertig landen. Ook speelden de carillons van talloze grote kerken in Nederland het nummer. Dit gebeurde onder meer in Groningen, Haarlem, Zwolle en Baarn.

Hoogendoorn was diep ontroerd en sprak zichzelf vlak voor de plaat moed in om niet in huilen uit te barsten: ,,Nu niet huilen, Hoogie. Deze is voor alle vakkenvullers, alle schoonmakers, alle maaltijdbezorgers, agenten en niet te vergeten onze helden in de zorg en het onderwijs. Jullie zijn niet alleen.”

Sander Hoogendoorn
Volledig scherm
Sander Hoogendoorn © NPO

Saamhorigheid

In Nederland deden vrijwel alle grote zenders mee; van alle publieke zenders tot Radio 10, Veronica, Radio 538, Qmusic en 100% NL. Hetzelfde geldt voor België en ook grote spelers in Groot-Brittannië als BBC Radio 1 en Radio 2 deden mee. Verder werkten stations uit Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Spanje, Estland, Finland, Letland, Slowakije, Roemenië en Georgië mee.

Volgens Hoogendoorn is er behoefte aan saamhorigheid. Het nummer You’ll Never Walk Alone, dat voornamelijk over hoop en veerkracht gaat, past daar perfect bij. ,,Het is een liedje met een universele boodschap over verbondenheid en zonder opsmuk. Je kunt het perfect vertalen naar de huidige crisis.”

‘Goosebumps’

Niet alleen de 3FM-jock, ook luisteraars hielden het niet droog. Uit binnen- en buitenland stroomden de reacties binnen. ‘Of ik net een traantje heb gelaten? Ja.’