Volledig scherm
Cabaretier Youp van 't Hek. © ANP

Youp van 't Hek onwel tijdens show in Rotterdam

updateCabaretier Youp van ’t Hek is gisteravond op het podium onwel geworden tijdens een show in Rotterdam. De voorstelling werd daarop afgelast, Van ‘t Hek werd naar het ziekenhuis gebracht. Hij maakt het volgens zijn management goed, maar wordt uit voorzorg grondig medisch doorgelicht.

Van 't Hek was volgens aanwezigen net een half uur bezig aan zijn voorstelling Met de Kennis van Nu in het Oude Luxor toen de 65-jarige cabaretier ineens moeilijk uit zijn woorden kwam. Hij zei tegen het publiek vijf minuten te moeten onderbreken en liep vervolgens van het podium af. 

Even later werd duidelijk dat Van 't Hek zijn show niet ging afmaken. ,,Youp is naar het ziekenhuis gebracht en maakt het naar omstandigheden goed”, kreeg het publiek te horen. Dat reageerde ingetogen, maar geschrokken. De zaal liep vervolgens rustig leeg. Mensen werden getrakteerd op een gratis drankje.

Volgens Luxor-directeur Marc van Kaam was Van 't Hek aanspreekbaar toen hij het theater verliet om per ambulance naar het ziekenhuis te worden gebracht. ,,Maar dit is natuurlijk schrikken. We wachten verdere medische informatie nu af. Het publiek heeft rustig gereageerd.” De cabaretier was net deze week gestart met zijn voorstellingen in het Oude Luxor. Tot 23 november staat hij viermaal in de week op de planken, nog dertien keer in totaal. 

Van 't Heks manager Hans Floberg bevestigt de woorden van Kaam. ,,Youp is gelukkig goed aanspreekbaar. Hij heeft gisteravond echt geprobeerd verder te spelen, maar het lukte niet meer. We hopen binnenkort meer te kunnen zeggen over zijn optredens de komende dagen in Rotterdam.”

UPDATE: Inmiddels is bekend dat de voorstelling van zaterdagavond 2 november in ieder geval niet doorgaat. ,,We verwachten maandag meer te weten over het al dan niet doorgaan van de komende voorstellingen’’, staat de lezen op de website van het Luxor. Kaarthouders worden hierover zo spoedig mogelijk persoonlijk geïnformeerd.

Quote

Youp is gelukkig goed aanspreek­baar en nu richting ziekenhuis

Hans Floberg, manager

Hartoperatie

Het is niet de eerste keer dat Van ‘t Hek onwel het podium af moest. Vier jaar geleden gebeurde dat tijdens het spelen van zijn show Licht al twee maal, eerst in Papendrecht een week later in Middelburg. Uitvoerig medisch onderzoek bracht zware hartproblemen aan het licht. Van ‘t Hek onderging een openhartoperatie, waarbij hij meerdere bypasses kreeg.

Het was kantje boord. ,,Eén van de artsen zei: ‘Het is geen 5 voor 12, maar al 4 minuten later”, zei hij achteraf. ,,Als ik een week later was geweest, was ik waarschijnlijk simpelweg te laat geweest.” Van de operatie leek Van ‘t Hek helemaal hersteld. ,,Ik voel me herboren”, zei de cabaretier toen hij ruim drie maanden later als verrassing het podium betrad tijdens de show van Guus Meeuwis in het Parijse Olympia.