Volledig scherm
© Koen Verheijden

Zanger Albert West (65) overleden

UpdateZanger Albert West is donderdagochtend in het Sint-Elisabethziekenhuis in Tilburg overleden. West werd 65 jaar. Volgens zijn manager Brigitte Vis is hij zeer waarschijnlijk overleden aan de gevolgen van hersenletsel dat hij opliep bij een val van zijn fiets, vorige week woensdag. Sindsdien lag hij in kritieke toestand op de intensive care.

Volledig scherm
Albert en zijn vrouw Joke. © Koen Verheijden

Het management zei donderdag dat de familie woensdagavond laat dringend werd verzocht naar het ziekenhuis te komen, omdat de toestand van West aanmerkelijk was verslechterd. ,,Albert heeft in het bijzijn van zijn familie de laatste adem uitgeblazen'', aldus een aangeslagen Brigitte Vis die niet alleen Wests manager was maar ook een goede vriendin.

Albert West - die eigenlijk Albert Westelaken heette en in kleine kring 'Appie' werd genoemd - laat zijn echtgenote Joke na. Samen kregen ze dochter Josine (37) die getrouwd is met Joep Eijkens. Het stel heeft drie kinderen: Femke (11), Nienke (9) en Liselot (5). Volgens Vis is de hele familie in diepe rouw gedompeld. ,,Joke is zeer verdrietig'', aldus Vis. ,,En ook alle andere naasten zijn ontroostbaar. Om nog maar te zwijgen over zijn fans''.

Fietsongeluk
De zanger, die bekend werd door megahits als 'Sha La La, I Need You', ging afgelopen woensdag een stukje fietsen met zijn broer Han. In de polder Maren-Kessel, vlakbij zijn woonplaats Rosmalen, botsten de broers op een wielrenster. Han en de fietsster kwamen met de schrik vrij.

Na de klap was Albert nog wel bij kennis. Wel was hij verward. In de driewieler - daar reed hij op na zijn infarct eind 2012 - kreeg hij de eerste medische verzorging. Vervolgens werd hij per ambulance naar het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch gebracht waar een scan van zijn hoofd werd gemaakt. Vanuit daar is hij wederom per ziekenwagen naar Tilburg vervoerd, omdat het ziekenhuis daar meer gespecialiseerd is in hoofdletsel. De eerste scan wees op een zwelling en vocht bij of in zijn hersenen. In Tilburg zijn nog meer scans gemaakt. Vervolgens is Albert, die een enorme bult op zijn hoofd had, naar de intensive care gebracht.

Het management verklaarde eerder deze week al dat zijn toestand kritiek was. Vis: ,,Hij sliep eigenlijk de hele dag. Als Albert even wakker werd, was hij verward. Wel herkende hij zijn vrouw en de rest van de familie nog''. Zijn dochter Josine zei: ,,Het gaat niet goed met mijn vader''. Brigitte Vis noemt het overlijden van de zanger 'diep triest', omdat het juist weer wat beter met hem ging.

Ruggenmerginfarct
Albert West werd op 27 december 2012 getroffen door een ruggenmerginfarct waarvan hij nog altijd aan het revalideren was. Een bloedpropje had op die onheilsdag tussen zijn vierde en vijfde nekwervel onherstelbaar grote schade aangericht aan zenuwen. Het gevolg: verlammingsverschijnselen aan vooral de linkerkant van zijn lijf.

Na het infarct, dat Albert in één klap veranderde van een actieve, levenslustige man en succesvol artiest in een hulpbehoevende patiënt, werd hij 3 maanden lang intensief behandeld in een in dwarslaesies gespecialiseerde kliniek. Het herstel viel hem zwaar, zo vertelde hij vorig jaar aan het AD. Albert sprak toen de hoop uit ooit weer te kunnen optreden. ,,Ik oefen thuis regelmatig mijn zangstem, maar begin meestal al na een minuut spontaan te janken. Waarschijnlijk komt dat door het grote contrast tussen toen en nu''. Zijn vrouw, die behalve partner vierentwintig uur per dag fungeerde als mantelzorger, week geen moment van zijn zijde. ,,Ik prijs me gelukkig met zo'n topper'', typeerde Albert haar vorig jaar.

Albert reed al geruime tijd op een speciale driewieler, omdat het op een gewone fiets wegens evenwichtstoornissen niet meer lukte. West zei vorig jaar regelmatig tripjes te maken. In het AD: ,,Anders zit ik alleen nog maar thuis''. Hij kon nog wel autorijden. Volgens zijn vrouw, zo vertelde zij in hetzelfde vraaggesprek, gingen ze regelmatig per auto naar vooral Oostenrijk: hun favoriete land. Joke: ,,Dat ging eigenlijk best goed. Wel moesten we onderweg vaak stoppen om Albert even te laten rusten.''

Volledig scherm
© ANP

Carrière
Albert West verkocht tijdens zijn carrière miljoenen platen. Hij werd als jochie van amper 14 jaar toevallig ontdekt toen hij voor de gein auditie deed bij het Brabantse feestorkest The Shuffles. En hij werd nog aangenomen ook! De band repeteerde in een oude boerenschuur in Rosmalen. Op een hete zomerdag speelden The Shuffles met de deuren wagenwijd open. En het toeval wilde dat juist die middag artiestenmanager Jan Vis in zijn auto langsreed. Zo ontstond een zakelijke en persoonlijke vriendschap, die tot op de dag van vandaag voortduurde, zo is te lezen in zijn biografie.

Samen met The Shuffles scoorde hij de hit Sha La La, I Need You. In 1973 verliet hij die groep om een solocarrière te starten. In mei werd zijn single Ginny come lately (een cover van Brian Hyland) een hit in Nederland, Duitsland en Oostenrijk. In Oostenrijk stond het nummer maar liefst drie maanden nummer 1. Vervolgens begon hij een loopbaan als solozanger die vooral gekenmerkt werd door covers van ballads uit de jaren zestig, zoals Tell Laura I love her en Put your head on my shoulder. In 1975 deed West mee met het Nationaal Songfestival met het nummer You and me, maar verloor van Teach-In, die met Ding-a-dong het Eurovisiesongfestival won.

Hits
In september 1976 had hij een hit met Memory of life, geschreven door Hans Vermeulen. Hierna ging hij een eigen muzikale richting in, maar de volgende jaren had hij met Hans van Hemert als producer weinig succes. In 1981 werd Martin Duiser zijn producer en bracht West de single Don't leave me this summer uit. In 1984 opende zijn manager Jan Vis een eigen studio en scoorde West opnieuw een hit met Hot Havanna nights.

West ging in 1986 samenwerken met verschillende bekende Engelse en Amerikaanse artiesten. Chris Andrews schreef nummers voor hem en na vele jaren scoorde hij met Give a little love weer een grote hit samen met Albert Hammond. Met deze artiest bracht hij een succesvol album uit, Hammond & West, waarop van beide artiesten oude en nieuwe nummers stonden. Op het album West & Friends uit 1988 zong West oude nummers met artiesten als Helen Shapiro, Tony Christie en Brian Hyland. Het album werd na een televisiespecial met goud bekroond.

In augustus 2005 scoorde West voor het eerst sinds 1993 weer een hit met Amarillo, dankzij een optreden in een reclamespot voor Bavaria. In 2009 vierde de zanger zijn 45-jarig artiestenjubileum met een theatertour. Eind december 2012 kreeg hij een ruggenmerginfarct, wat het einde voor zijn zangcarrière betekende. Vandaag, de dag van zijn overlijden, had hij toevallig een afspraak om een nieuw album op te nemen. Brigitte Vis: ,,Die droom heeft hij niet meer kunnen voltooien. We weten dat hij een enorme strijd heeft gestreden. Een strijd waarvan we hoopten dat hij het glansrijk zou winnen. Het heeft niet zo mogen zijn''.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Welke reclame wint de Gouden Loeki 2018?

Welke reclame wint de Gouden Loeki 2018?

  • Lidl (20%)
  • AH (4%)
  • Jumbo (31%)
  • Plus (11%)
  • Calvé pindakaas (7%)
  • Heineken (3%)
  • Staatsloterij (16%)
  • Dierenbescherming (5%)
  • Nationaal Comité 4 en 5 mei (2%)
  • McDonald's (2%)
29399 stemmen