Dotan
Volledig scherm
Dotan © ANP Kippa

Zanger Dotan maakt comeback na trollenschandaal

UpdateZanger Dotan bereidt een comeback in de Nederlandse popmuziek voor. De gevallen hitartiest heeft een nieuw platencontract getekend en is al een eind op weg met het schrijven en opnemen van nieuwe liedjes waarmee hij zijn geschonden blazoen wil oppoetsen.

Wanneer het nieuwe album van Dotan precies verschijnt is nog onduidelijk, maar de zanger (32) heeft een contract getekend bij platenmaatschappij 8Ball Music. Bij dit label staan onder anderen ook Miss Montreal, Di-rect en Maan onder contract.

Alle grote Nederlandse labels toonden interesse in Dotan, maar 8Ball trok aan het langste eind. Het label, dat de komst van de nieuwe aanwinst heeft bevestigd maar verder niets wil loslaten, zou de eerste nieuwe muziek van Dotan nog dit jaar willen uitbrengen. De stap volgt op ruim een jaar van stilte nadat de zanger in april vorig jaar in opspraak raakte. De Volkskrant onthulde dat Dotan een groep van zo’n 140 zogenoemde internettrollen aanstuurde om online zijn eigen imago op te poetsen en dat van collega’s te bezoedelen.

Verzonnen superfan

Verder bleek dat hij verschillende verhalen die hij zelf in de media bracht had verzonnen. Het ging onder meer om een mediagenieke ontmoeting met een aan leukemie lijdende superfan.

Ook het filmpje van een vliegtuigpassagier die Dotans muziek beluistert zonder te beseffen dat de maker ervan zich in de stoel naast hem bevindt, ging viral. Beide verhalen bezorgden Dotan veel positieve reacties, maar bleken uiteindelijk ontsproten aan de fantasie van de zanger zelf.

Spijt

Na de onthulling zette Dotan een video online waarin hij toegaf ‘kanalen en profielen op sociale media’ te hebben gebruikt om zijn carrière te promoten. Hij stelde spijt te hebben, maar hield vol dat het verhaal van de fan naast hem in het vliegtuig wel klopte.

Daarna verdween hij uit het zicht. Hij vertrok voor enige tijd naar het buitenland en liet zich ook niet meer horen op sociale media. Na ruim een jaar stilte zou hij nu bijna klaar zijn om te proberen zijn loopbaan een doorstart te geven. Zijn nieuwe manager Ricardo Klaverdijk wil het tekenen van het platencontract ‘bevestigen noch ontkennen’. Wel zegt hij dat de comeback er inderdaad ‘aan zit te komen.’

Het laatste album van Dotan, 7 Layers, verscheen in 2014 en bereikte een dubbel platina status. Ook trad hij op in een uitverkochte Ziggo Dome.

Dotan
Volledig scherm
Dotan © ANP Kippa