Volledig scherm
© anp

Zanger Eddy Christiani (98) overleden

De Nederlandse zanger en gitarist Eddy Christiani is gisteravond op 98-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn familie.

Volledig scherm
© anp

De zanger werd in de jaren dertig en veertig bekend dankzij zijn levensliederen en zijn gitaarsound. Christiani was zelfs de eerste artiest in Europa die een elektrische gitaar had; een Epiphone 125 met een 15-Wattversterker. In 1939 was hij de eerste Nederlander die een gitaarsolo opnam, met het nummer The Windmill.

In de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog kreeg zijn werk de goedkeuring van de Cultuurkamer van de nazi's. Engelstalige liedjes waren verboden, maar de Nederlandstalige nummers van Christiani bleven toegestaan. Maar toen hij in 1943 het cowboynummer Ouwe Taaie Yippy Yippy Yay wilde uitbrengen, trad de bezetter tegen hem op.

Op één in Amerika
Na de oorlog steeg zijn populariteit snel en ontwikkelde Christiani zich tot een groot popidool. Bekende hits uit die tijd waren Zonnig Madeira, Ouwe Taaie, Kleine Greetje uit de Polder en Spring maar achterop. In 1952 was hij de eerste Nederlander die een gouden plaat kreeg, voor zijn lied Zeemanshart.

De lezers van het muziekblad Tuney Tunes verkozen Eddy Christiani in 1953 tot de populairste zanger van Nederland. In 1958, bereikte hij als eerste Nederlander een notering in de Amerikaanse Billboard Top 100, met het Spaanstalige nummer Sucu sucu. Maar in eigen land begon zijn populariteit terug te lopen, al zou hij nog wel enkele succesjes hebben, zoals Lou Lou in 1968 en Ik wou dat ik naar huis toe wou in 1970.

Lees door onder de video.

Op tv
Met het combo van Tonny Eyk was hij vanaf 1966 jarenlang te zien bij Willem Duys in het tv-programma Voor de vuist weg en van 1975 tot 1985 presenteerde hij bij de TROS het radioprogramma Gitariteiten. In 1965 ontving Christiani de Gouden Harp voor zijn gehele werk. In 1977 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en in 2005 kreeg hij de Edison Oeuvreprijs lichte muziek, wegens zijn 'enorme verdiensten in de Nederlandse muziekgeschiedenis'.

In 2007, op 89-jarige leeftijd, nam Christiani afscheid van zijn publiek met de theatertournee 'De engel op mijn schouder'. Christiani werd geboren in Den Haag maar woonde het grootste deel van zijn leven in Amstelveen.