Volledig scherm
© ERIC BRINKHORST

Zanger Gert Timmerman (82) overleden

UpdateZanger Gert Timmerman (82), onder meer bekend van het duo Gert en Hermien, is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn dochter Sheila op Facebook. Timmerman leed aan alvleesklierkanker.

,,Vannacht is helaas na een kort, maar heftig ziekbed onze lieve (schoon-)pap Gert overleden'', schrijft Sheila. ,,Verdrietig dat hij ons hier op aarde moest verlaten, maar gerustgesteld doordat hij nu zijn rust heeft mogen vinden in de hemel, bij zijn schepper, zijn heer. Wij zijn enorm dankbaar dat wij hem in zijn laatste dagen met liefde hebben mogen bijstaan en hebben mogen waken, omgeven door zijn geliefden. We houden van je, pap!''

Timmerman worstelde al sinds begin dit jaar met zijn gezondheid. Zo werd hij in januari opgenomen met een zware longontsteking. In juni werd duidelijk dat hij alvleesklierkanker had. De afgelopen tijd werden naast een deel van zijn alvleesklier ook zijn milt en twee ribben weggehaald.

Opa verloren

Volledig scherm
John Klink en Gert Timmerman. © AD

Verpleegkundige John Klink, tevens vriend en voormalig chauffeur van Timmerman, zamelde dit jaar geld in om een nieuwe alternatieve geneeskundige behandeling in Duitsland te bekostigen. Met het geld konden meerdere kuren voor Timmerman worden betaald. Gevoed door zijn geloof had Gert veel vertrouwen in de toekomst. Hij wilde ‘minstens 85 worden’, zei hij vorige maand. ,,Die kuur geeft me kracht om te zeggen: jongen ga door, want er zit een overwinning in.”

Klink reageert verslagen op Gerts overlijden. ,,Ik ben er kapot van'', zegt hij tegen deze site. ,,Hoewel wij geen bloedverwanten waren, voelt het alsof ik een opa heb verloren. Ik heb veel bewondering voor zijn strijd, hij is heel dapper geweest. Hij heeft veel steun gehad aan zijn geloof; dat heeft hem ver gebracht.''

Lees door onder de video.

Zwerftocht

De laatste twee weken van zijn leven bracht Timmerman door in een tijdelijke woning in Overdinkel. Volgens Ruud Dankelman, woordvoerder van de familie, werd het huis hem toegewezen na een zwerftocht langs campings en schuurtjes waar hij onder deplorabele omstandigheden moest wonen.

,,Gert heeft het heel zwaar gehad nadat hij zijn oude huis moest verlaten'', aldus Dankelman. ,,Dit weekend waren vrienden en kennissen bezig om het te ontruimen. Maandag moest het leeg zijn. Het is bizar dat hij juist in dit weekend is overleden.’’

De uitvaart van Timmerman is in besloten kring, maar het is nog onduidelijk wanneer.

Purschuim

Dankelman, tevens oprichter van de Evangelische Video Stichting, heeft de afgelopen tijd een documentaire gemaakt over Timmerman. Daarin staan de mogelijke gezondheidsrisico's van purschuim centraal.

Volgens de familie is dat materiaal kankerverwekkend en werd Timmerman ziek nadat zijn oude huis ermee was geïsoleerd. De film is op 12 november om 21:00 uur te zien op de digitale zender Family7.

Duiven op de Dam

Gert Timmerman werd in de jaren zestig en zeventig vooral bekend met zijn toenmalige vrouw, wijlen Hermien van der Weide. Met haar vormde hij het duo Gert en Hermien en had hij hits als Shalalie shalala (Alle duiven op de Dam).

Het succesvolle stel trad in 1969 voor ruim 35.000 mensen op in het Olympisch Stadion in Amsterdam en scoorde meer dan twintig gouden platen. De twee scheidden in 1999; Hermien overleed vier jaar later.

Quote

Hoewel wij geen bloedver­wan­ten waren, voelt het alsof ik een opa heb verloren

John Klink