Volledig scherm
Adèle Bloemendaal. © anp

Zangeres en actrice Adèle Bloemendaal (84) overleden

UpdateAdèle Bloemendaal is overleden. De zangeres en comedienne overleed gisteren rond 16.00 uur in haar woonplaats Amsterdam. Ze is 84 jaar geworden.

Bloemendaals goede vriend en verzorger Eric Beekes heeft haar overlijden vanmiddag bevestigd. ,,Ik heb haar zeker 16 jaar bijna dagelijks verzorgd. Adèle, die ik beschouw als de lieveling van mijn leven, is rustig ingeslapen. Ze ging zachtjes en vredig'', aldus een aangeslagen Beekes. De comedienne had al langere tijd een slechte gezondheid. Ze overleed in haar woonplaats Amsterdam, waar ze in verzorgingshuis Flesseman zat aan de Nieuwmarkt en al enkele jaren werd verpleegd.

Adèle Maria Hameetman werd geboren op 11 januari 1933 in Amsterdam. Ze trouwde als 21-jarige met een ingenieur die Bloemendaal heette. Na de scheiding - ze bleef zijn achternaam gebruiken - trouwde ze met zanger, danser en acteur Donald Jones. Dat huwelijk liep kort na de geboorte van zoon John (53), die vanmiddag niet voor commentaar bereikbaar was, in 1963 op de klippen.

Grand old lady
Bloemendaal stond bekend als de 'grand old lady van de komedie'. De cabaretière stond meer dan 50 jaar op de planken. Ze speelde van 1958 tot 1963 bij diverse toneelgezelschappen, bij cabaret Lurelei en in de cabaretgroepen van Sieto Hoving en Jaap van de Merwe.

In 1960 verscheen de zangeres en actrice voor het eerst op tv. In 1969 kreeg ze haar eigen Adèle Bloemendaal Show. Ze was ook te zien in 't Schaep met de vijf Pooten, Sam Sam, Citroentje met Suiker, De Brekers en Het zonnetje in huis. Ze acteerde in een aantal films en was te zien in tv-reclames, waarvan vooral die voor Bros grote bekendheid kreeg.

Beroertes
Adèle werd in 1999 voor de eerste keer getroffen door een beroerte, die geen sporen naliet. Een jaar later sloeg het noodlot weer toe met een licht herseninfarct waardoor ze wegens tijdelijke spraakstoornissen een optreden moest afbreken. Daarna besloot ze op 68-jarige leeftijd geen theatershows meer te maken. Eind 2006 was ze nog eenmaal te zien in een remake van de komedie 't Schaep met de 5 Pooten. In 2014 werd ze opnieuw door een zware beroerte getroffen.

De laatste weken zou het al bergafwaarts zijn gegaan met haar gezondheid. Twee zware longontstekingen zouden een zware aanslag op haar gestel hebben betekend. Over het afscheid van Bloemendaal is nog niks bekend.div style='position: relative;'>