Volledig scherm
© Daniel Kroll

Zangeres Mieke Telkamp (82) overleden

UpdateZangeres Mieke Telkamp is in de nacht van woensdag op donderdag in haar woonplaats Zeist overleden. Dit heeft haar management vandaag bekendgemaakt. De vocaliste, die vooral bekend werd door haar megahit Waarheen Waarvoor is 82 jaar geworden.

Volledig scherm
Mieke Telkamp in 2011 © anp
Quote

Ik heb geen trek in leuke bustocht­jes en klaverjas­avond­jes. Laat me met rust. Ik ben graag op mezelf

Mieke Telkamp in juli
Volledig scherm
Mieke Telkamp ontving in 1971 uit handen van Willem Duys een gouden plaat voor het nummer Waarheen, waarvoor tijdens de opnamen voor het programma 'Op losse groeven'. © ANP
Quote

Ze zei wel eens 'ik ben een zangeres die niet meer zingt, dus dan heb je geen bestaans­recht meer in de media'

Manager Bart Peeters

Volgens de familie is Mieke Telkamp, die nog zelfstandig woonde, een natuurlijke dood gestorven. ,,Ze is rustig ingeslapen met haar familie om haar heen'', verzekert haar manager. Het afscheid vindt op haar verzoek plaats in besloten kring. Het nieuws over het overlijden van Telkamp werd bekend via Anneke Grönloh Producties. Telkamp was goed bevriend Anneke Grönloh (74) die tegenwoordig in Frankrijk woont. Anneke reageerde vanmiddag geshockt op het overlijden van haar goede vriendin. ,,Het is triest. Ik moet even bijkomen van dit nieuws en mezelf eerst herpakken om er meer over te kunnen zeggen. Ze was zo'n lieverd en een opgeruimd persoon.'' Volgens Bart Peeters, de manager van Anneke en Mieke, is met het overlijden van Telkamp 'niet alleen een groot artiest, maar ook een groot mens ons ontvallen'.

Peeters, die Telkamp een paar weken geleden voor de laatste keer zag, benadrukt dat de voormalige zangeres geen lang ziekbed heeft gehad. ,,Ze was gewoon op'', stelt hij. ,,Mieke heeft geen pijn gehad en is in alle rust overleden. Precies zoals ze dat had gewenst. En ze had vrede met het einde. Het is goed zo, zei ze.''

Teruggetrokken leven
Mieke Telkamp koos de laatste jaren bewust voor een leven buiten de publiciteit. ,,Ik wil niemand meer zien. Iedereen wil van alles met me, maar daar heb ik helemaal geen zin in", vertelde Telkamp in juli dit jaar nog in een van haar laatste interviews. ,,Ik heb geen trek in leuke bustochtjes en klaverjasavondjes. Laat me met rust. Ik ben graag op mezelf'', aldus de zangeres in de Telegraaf.

,,Vandaar dat ik af en toe de stekker uit de telefoon en deurbel trek.'' In 2009 benadrukte ze ook al eens afstand te hebben genomen van de showbizz en 'de menigte' die haar al die jaren omringde. ,,Ik geniet tegenwoordig voornamelijk van de 'gewone' dingen in het leven zoals het huishouden. Ik stof tegenwoordig liever af dan dat ik zing.'' Volgens manager Bart Peeters had Telkamp een 'best sjieke reden' om niet meer in de spotlights te staan. ,,Ze zei wel eens 'ik ben een zangeres die niet meer zingt, dus dan heb je geen bestaansrecht meer in de media'. Zo'n standpunt pastte bij haar: een warme, lieve en vooral realistische dame die op haar hoge leeftijd nog altijd met veel interesse de ontwikkelingen in de muziekwereld volgde.''

Kinderen
Mieke Telkamp trouwde twee keer. Haar eerste huwelijk was met Gerard Zuur: destijds hoofd amusement bij de AVRO. Na zijn dood hertrouwde ze jaren later met Jan Vermeulen die al twee kinderen had uit een eerdere relatie. Die kinderen beschouwde Mieke Telkamp als haar eigen kroost. Vermeulen overleed een paar jaar geleden. ,,Hoewel ze het vreselijk vond om alleen te zijn hield Mieke zich kranig'', aldus Bart Peeters. De kinderen zullen bij de uitvaart aanwezig zijn.

Mieke Telkamp, pseudoniem van Maria Berendina Johanna Telgenkamp, werd op 14 juni 1934 geboren in Oldenzaal (Overijssel) Ze is vooral bekend door het lied Waarheen, waarvoor: een cover van de klassieker Amazing Grace waarmee ze in 1971 een megahit scoorde. Het nummer zou daarna decennialang de zogenoemde uitvaart top 10 domineren. Op haar eigen crematie zal het niet worden gedraaid, zei ze ooit. ,,Daarvoor heb ik onder meer de hymne van de dood uit Once Upon a Time in the West gekozen, dat hebben we ook bij de dood van mijn man laten horen.''

Volledig scherm
Mieke Telkamp en haar goede vriendin Anneke Grönloh in 2011. © Daniel Kroll
Volledig scherm
2011 © ANP

Terugkeer
Telkamp heeft tussen 1953 en 1967 vele populaire liedjes op haar naam geschreven in Nederland maar ook Duitsland waar ze met Prego, Prego gondeliere de hitlijsten aanvoerde. Ze veranderde haar naam in Telkamp, omdat ze met Telgenkamp de Duitse markt niet op kon. Ze won in 1957 de eerste prijs, de Gouden Gondel, tijdens het Festival van Venetië, deed in 1962 mee aan het Songfestival van Knokke en stond in 1964 in de Snip en Snap Revue.

De zangeres trok zich eind jaren 60 op doktersadvies wegens aanhoudende maagklachten terug uit de showbusiness. Maar een paar jaar later blies ze haar carrière weer nieuw leven in. Optreden in het land deed ze niet meer. Dat vond ze volgens Bart Peeters te vermoeiend. Ze beperkte zich tot het zingen van platen-, radio- en televisiestudio's. Na Telkamps terugkeer in de muziekwereld behaalde ze in 1971 het grootste succes uit haar carrière: Waarheen, waarvoor. Haar laatste officiële optreden was in 1990. Daarover zei ze eens: ,,Dat was in Lisse. Op het altaar, bij een mis van een rijke meneer uit de Bollenstreek. Ik moest het allemaal nog eens zingen: Waarheen, Waarvoor, Panis Angelicus. Toen het voorbij was, heb ik erover nagedacht. Mieke, je moet stoppen, er zijn nog andere dingen die belangrijk zijn. Ik ben geen type dat moet sterven in het harnas, daarvoor hang ik te veel aan het leven."

Duits
Mieke Telkamp was de eerste Nederlandse zangeres die na de Tweede Wereldoorlog weer in het Duits zong, wat haar in de Duitstalige landen veel waardering opleverde. Sinds 1955 verschenen in Duitsland vele platen, waarvan Du bist mein erster Gedanke de eerste was. Haar eerste Duitse titel Morgen komm' ich wieder werd in 1953 alleen in Nederland uitgebracht en werd een groot succes. Telkamp was in 1978 de eerste persoon uit de showbusiness die werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Op 13 december 2008 werd aan Telkamp een Diamanten Award uitgereikt bij Omroep MAX, voor de verkoop van 1 miljoen exemplaren van Waarheen, waarvoor. Op 10 maart 2011 nam ze bij Omroep MAX definitief afscheid van het grote publiek en leefde sindsdien een teruggetrokken bestaan in Zeist.

Volledig scherm
1967 © ANP
  1. Drama voor boeker Jera on Air na plotse afzegging headliner: 'Ze stonden te klein op de poster’

    Hoofdact metalfesti­val Jera on Air zegt af omdat band te klein op poster staat

    EINDHOVEN/YSSELSTEIN - Geen festivalprogrammeur hoopt het ooit mee te maken: een headliner die uit het niets afzegt en je met een berg problemen opzadelt. Thijs Vogels, een van de boekers van metalfestival Jera on Air net over de Brabantse grens, is er kapot van. Uit het niets kreeg de voormalig Eindhovenaar te horen dat Architects, zijn gedroomde headliner, niet naar zijn festival komt. De reden: hun naam staat niet groot genoeg op de festivalposter.