Volledig scherm

Zangsensatie Nick Nicolai (18) wint Holland's Got Talent

Zanger Nick Nicolai (18) uit de Zuid-Hollandse plaats Haastrecht heeft vanavond de RTL4-show Holland's Got Talent gewonnen. De jonge vocalist raakte met zijn lenige stembanden niet alleen de jury recht in het hart, maar kreeg ook de meeste handen van de tv-kijkers op elkaar. Nummer twee werd volkszanger Mart Hoogkamer en drie de blinde zanger Bob Bullee.

Volledig scherm
© Shody Careman

Een paar weken terug, bij zijn auditie, blies hij de jury en het publiek omver met zijn versie van Etta James' At Last. Hij was in een klap de Nederlandse Paul Potts en Susan Boyle: zo'n stem verwachtte je niet van zo'n jongen die er niet echt uitziet als een gelikte posterboy.

De tranentrekkende auditievideo is al meer dan 2 miljoen keer bekeken op YouTube. Naast zijn zangtalent maakte ook zijn verhaal indruk. Nick werd jarenlang gepest, maar durft nu eindelijk uit zijn schulp te kruipen. Verder werd een paar jaar geleden PDD-NOS (een vorm van autisme) bij hem vastgesteld. Sinds die diagnose gaat het wat beter met de bescheiden jongen die lastig spreekt en zingen als grootste uitlaatklep heeft.

Vernederingen
Zijn moeder Els: ,,Dankzij het programma weet Nick dat hij er wél mag zijn.'' De jongeman werd jarenlang tot op het bot getreiterd. Andere kinderen vonden hem 'anders'. Nick daarover: ,,Mijn klasgenoten zeiden dat ik helemaal niks waard was, dat ik niks kon. Ze noemden me 'dikke'.'' De vernederingen hakten erin. De tiener wisselde twee keer van school om aan de pesterijen te ontsnappen. Ook verhuisde hij met het gezin, omdat de buren veelvuldig bij de politie klaagden over geluidsoverlast van de zingende jongen.

Nick nam het vanavond in de finale op tegen acht andere acts. Zijn concurrentie bestond uit de turners Quattrobar, breakdancers The Fresh Allstars, de blinde zanger Bob Bullee, de danser Bboy lil Justy, volkszanger Mart Hoogkamer, dansgroep Unbreakable, de lenige Mizai Kobi en de Karate Girls. In de vorige rondes bepaalde de jury met een publieksvak wie er door mocht naar de volgende ronde, maar in de live finale kwam het aan op de kijkers thuis. De winnaar van Holland's Got Talent gaat naar huis met 25.000 euro.