Volledig scherm
De 13-jarige Jean die de harten steelt van de jury tijdens optreden bij The Voice Kids. © The Voice Kids

Zangtalent Jean zat gewoon in Libanon op school

Zangtalent Jean uit 'The Voice Kids' ging tot begin vorig jaar gewoon in de Libanese hoofdstad Beiroet naar school. Juf Nelly van het Khanamarian College herinnert zich Jean nog goed. Daarmee lijkt het hele vluchtverhaal onderuitgehaald.

Volledig scherm
Mher Sarkissian, de vader van Jean uit The Voice Kids. © Mher Sarkissian © RV

Jean Gharibian (13) kreeg met zijn optreden vorige week vrijdag in The Voice Kids Nederland stil, met zijn stem én met zijn verhaal. Hij was gevlucht uit Syrië, zijn vader was dood, zijn huis verwoest en naar school gaan was te gevaarlijk. Nu blijkt dat niet alleen zijn vader leeft, maar ook dat hij in Libanon - en dus niet in Syrië -naar school ging. Moeder Sevan Tavik Madarian woonde met haar kinderen Jean en Patil in een buitenwijk van de hoofdstad Beiroet. Sevan en vader Mher Sarkissian zijn ruim vier jaar uit elkaar. Sarkissian leeft al geruime tijd met een andere vrouw in Armenië.

Jean en Patil gingen naar het Souren Khanamarian College, een christelijk-Armeense school. Juf Nelly vertelt dat ze zich de kinderen goed herinnert. Aanvankelijk klinkt ze opgewekt. Ze heeft Jean zien en horen zingen in The Voice Kids, via YouTube. Ze is blij voor hem en is van plan een cd ervan te maken met andere plaatjes van de jongen en zijn zus Patil. Muziek speelt een belangrijke rol op school. Ze vertelt dat ze Jean altijd heeft uitgedaagd om te spelen, bijvoorbeeld op schoolavonden. De school herkende zijn talent als hij de gitaar pakte en erbij zong.

Weggaan

Volledig scherm
© RV

Ergens in het eerste kwartaal van 2016 vertelde moeder Sevan Nelly dat ze zouden weggaan, al zei ze niet waarheen. Van een echt afscheid is het niet gekomen. Nelly herinnert zich dat de moeder, Jean en Patil de school hebben bedankt.

De school heeft niet meegekregen dat er een schaduw over het mooie muziekverhaal is gekomen door de leugen over Jeans vader Mher Sarkissian. De vader meldde zich. ,,Ik ben niet dood", zei hij. Woensdag bevestigde de moeder dat ze het wist, maar verklaarde dat ze haar zoon had voorgehouden dat Sarkissian was omgekomen. Jean zou niet beter hebben geweten.

Moeder en kinderen zijn niet voor de oorlog in Syrië, maar voor de oorlog in de familie gevlucht. Vader Mher Sarkissian zegt nu dat de kinderen in Nederland mogen blijven als ze daar gelukkig zijn. Maar een ander familielid in Libanon laat weten dat ze de kinderen 'terug willen'. Uit chatgesprekken tussen vader en zoon die in het bezit zijn van deze krant blijkt dat vader zeer dreigend kan zijn en dat Jean een hekel aan hem heeft.

Ontdaan

Juf Nelly vertelt dat ze op de hoogte was van de relatieproblemen tussen vader en moeder. De kinderen huilden op school herhaaldelijk uit van de confrontaties thuis. Ze durft niet te zeggen wie van de ouders schuld was. Haar herinnering is dat verwijten van de kinderen dan de één, dan de ander betroffen. Volgens de school betaalde niet vader, maar een broer van Sevan het schoolgeld.

Ze is erg ontdaan over de situatie van Jean en Patil nu en hoopt dat ze hulp krijgen van een psycholoog. Ze zegt dat ze toch maar geen cd gaat maken voor de klas. Wel overweegt ze er een gesprek met de leerlingen over.

RTL, COA en de vrouw die eerder het woord voerde voor de moeder, willen niet inhoudelijk reageren.

Lees ook: Jean schaamt zich rot en ziet op tegen komende shows

  1. Peter Pannekoek ontbreekt bij show maar roast Ali B alsnog in keiharde video

    Peter Pannekoek ontbreekt bij show maar roast Ali B alsnog in keiharde video

    Sinds The Roast van Gordon brak Peter Pannekoek pas echt door bij het grote publiek. Bij Giel Beelen en Johnny de Mol was hij wederom van de partij en was keer op keer de ster van de avond. Bij de Roast van Ali B ontbreekt de cabaretier echter, maar hij kon het toch niet laten om nog even wat van zich te laten horen. ,,Vroeger waren er grenzen, totdat Ali B de dood van zijn eigen vader misbruikte om geld te verdienen.’’

Poll

Wie moet Expeditie Robinson winnen?

Wie moet Expeditie Robinson winnen?

  • Eva Cleven (22%)
  • Hugo Kennis (61%)
  • Shary-An Nivillac (17%)
8073 stemmen