Ze doet het! Máxima met kostbare Stuart-diamant aan tafel bij Queen

VideoLiefhebbers van koninklijke juwelen keken er al maanden verlekkerd naar uit en niet voor niets: koningin Máxima schoof vanavond met de Stuart-diamant op haar gelijknamige diadeem aan bij het staatsbanket op Buckingham Palace. Het statige diner vormt het einde van de eerste dag van het staatsbezoek dat koning Willem-Alexander in gezelschap van Máxima aan het Verenigd Koninkrijk brengt.

De 40-karaats diamant werd 46 jaar geleden voor het laatst in het openbaar gedragen, door koningin Juliana op haar staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Sindsdien lag de steen in de koninklijke juwelenkist. Het bijbehorende diadeem droeg de koningin eerder dit jaar al wel, bij het banket tijdens het staatsbezoek aan Luxemburg.

De tiara is in 1690, vlak na de kroning van koning-stadhouder Willem III en koningin Mary, in het bezit van de Oranjes gekomen. Vanmiddag bezocht Willem-Alexander samen met zijn vrouw nog het graf van zijn verre voorganger, in Westminster Abbey in Londen. Door zijn huwelijk met de Engelse Mary werd de stadhouders van de Hollandse republiek koning van Engeland, Schotland en Ierland.

(Tekst loopt door onder de foto)

Volledig scherm
© REUTERS

Kreeftmousse

Uiteraard neemt koning Willem-Alexander naast koningin Elizabeth plaats aan de prachtig gedekte tafel in de balzaal van het paleis in Londen. Aan zijn rechterzijde zit hertogin Camilla, de tweede echtgenote van prins Charles die op zijn beurt een van de ‘buren’ van Máxima is. Kijkt de Nederlandse koningin naar links, dan knoopt ze een praatje aan met de aartsbisschop van Canterbury en prinses Mabel, die ook aan mag schuiven. Mabel, de weduwe van de in 2013 overleden prins Friso, woont nog altijd in Londen.

Ook de oudste zoon van Charles, prins William en diens vrouw hertogin Catherine eten mee, net als Charles’ jongere zus prinses Anne. Het gezelschap krijgt een voorgerecht van gepocheerde tong, met kreeftmousse in champagnesaus. Het hoofdgerecht is tournedos met rösti, haricots verts met boter, een artisjokkensalade. Voor de koffie met petit fours krijgt het gezelschap, als dessert donkere chocolade met oranje (!) mandarijntaart en koffiecrème.

Lang hoeft het koningspaar, dat tijdens het banket ook nog kan kiezen uit zes verschillende wijnen, niet meer te reizen voordat ze na een lange, vermoeiende dag naar bed kunnen; als koninklijke gasten verblijven ze in de Belgische suite in Buckingham Palace. Morgenochtend, aan het begin van de tweede en laatste dag van het staatsbezoek, ontbijten ze bij de burgemeester van Londen.

Brexit

In zijn tafelrede stond koning Willem-Alexander stil bij de indrukwekkende regeerperiode van Elizabeth, die als sinds 1952 aan de macht is en het langst regerende staatshoofd op aarde is. Daarnaast stond hij stil bij de verdiensten van Britse uitvinders, wetenschappers, ingenieurs en ontwerpers, cultuurverrijkers als Shakespeare, Monthy Python en de Beatles. Net als bij zijn toespraak in het parlement, vanmiddag, benadrukte de vorst de brexit te betreuren, maar de keuze van het Britse volk te respecteren.    

Koningin Elizabeth noemde de brexit niet. Wel besloot ze haar speech met: ,,Terwijl we blijven samenwerken om vrede, welvaart en veiligheid te garanderen, ben ik ervan overtuigd dat deze vriendschap tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland, die we enorm waarderen, zal blijven verdiepen en bloeien.

Volledig scherm
Máxima tijdens het staatsbanket © REUTERS
Volledig scherm
Met de diadeem tijdens het staatsbezoek aan Luxemburg. © ANP
Volledig scherm
© RVD/Nationaal Archief

Bekijk hieronder hoe het koningspaar werd onthaald met een ceremonie bij Buckingham Palace:

Volledig scherm
Máxima droeg vanavond het kostbare Stuart-diamant. © REUTERS