Volledig scherm
De moedeloosheid slaat toe bij Martijn Krabbé. © RTL

Zelfs 35.000 euro overbieden heeft geen zin in huizenshow Martijn Krabbé

Het is zelfs Martijn Krabbé en zijn Kopen Zonder Kijken-team gisteren niet gelukt een wanhopig stel aan een geschikte woning te helpen. De gekte op de woningmarkt is inmiddels zo hoog opgelopen, dat 35.000 euro boven de vraagprijs bieden geen zin meer heeft. Tegen dat probleem liepen deelnemers Erwin en Alina gisteren in het RTL 4-programma aan.

Volledig scherm
Erwin en Alina schakelden de hulp van Kopen Zonder Kijken in. © RTL

Volgens een van de 921.000 kijkers van het woningprogramma, waarin de deelnemers een huis kopen zonder dat ze het ooit gezien hebben, gaat het om ‘de meest stressvolle aflevering’ ooit. Te zien was hoe zelfstandig ondernemer Erwin en zijn vrouw al drie jaar naar hun droomhuis zoeken, bij voorkeur in een bosrijke omgeving en niet ver van het strand. Dat lukt ze niet zelf en dus schakelen ze Krabbé, makelaar Alex van Keulen en bouwdeskundige Bob Sikkes in.

Na even zoeken stuit Alex op een charmant betaalbaar pand in Velsen-Noord. Maar doordat de kopers van het huidige appartement van Erwin en Alina op het laatste moment afhaken, komt de hypotheek niet rond en gaat de koop dus niet door. Als dat een tweede keer gebeurt, komen Krabbé en zijn mannen in een impasse terecht. ,,Dit schiet niet op. Zo lang het huis van Erwin en Alina niet wordt verkocht, kan Alex geen nieuw huis aankopen’’, concludeert de presentator als ze drie kwart jaar met de zoektocht bezig zijn. 

Noodscenario

Besloten wordt over te gaan tot het noodscenario en de regels van Kopen Zonder Kijken voor deze ene keer te negeren. Alex laat Erwin en Alina een tweede woning zien en overlegt hoe hoog het bod moet worden. Op hun droomhuis van 250.000 euro bieden ze maar liefst 35.000 euro meer. Het mag niet baten als het ‘woninkje’ van 72 vierkante meter voor bijna 3 ton van de markt gaat.

Een jaar na de start van de opnames kan Krabbé niet anders dan de zoekopdracht teruggeven; iets dat hij niet eerder deed. Besloten wordt Erwin en Alina op de achtergrond te blijven volgen.

Als het koppel niet lang daarna ‘van ellende’ op skivakantie vertrekt, laten ze plots weten dat het tóch is gelukt. Hun bod op een vrijstaand huisje van 317.500 euro in Akersloot is geaccepteerd. ,,Voor het maximale dat ze bij de bank konden lenen, en er moet behoorlijk wat aan gebeuren. Wij hadden deze aankoop nooit durven en kunnen doen, want het besluit dat je nog jaren moet klussen aan je huis, moet je zelf nemen’’, besluit Krabbé.

Volgens productiemaatschappij Wise Monkeys gaat het goed met Erwin en Alina. Omdat ze een huis uit 1910 hebben gekocht dat grondig verbouwd moet worden, zijn ze nog in afwachting van het bouwkundig rapport. Als dat positief is, kan de verhuizing worden ingezet. ,,Het wordt mooi weer, dus dan kunnen ze gaan klussen’’, aldus een woordvoerder. ,,Ze hebben het ervoor over om het grootste deel van de verbouwing zelf te doen en een camper in de tuin te parkeren. Als programmamakers hebben wij het absoluut niet aangedurfd om die keuze voor Erwin en Alina te maken. Deze aflevering laat in elk geval zien hoe het er echt aan toe gaat op de woningmarkt.’’

Volledig scherm
Martijn, makelaar Alex en bouwdeskundige Bob Sikkes. © RTL