Volledig scherm
Samantha Steenwijk © screenshot RTL

Zieke topfavoriet Samantha Steenwijk op het nippertje door in The Voice

De Haagse levensliedzangeres Samantha Steenwijk (31) is vanavond tijdens de allerlaatste battles van The Voice of Holland  na een opvallende wending van haar coach Anouk doorgegaan naar de knock-outs: de allerlaatste fase voor de liveshows. 

Haar coach, rockchick Anouk, koos na een felle tweestrijd tussen Samantha en de 19-jarige Nienke Wijnhoven voor die laatste. Maar Steenwijk mag toch door, omdat ze is toegevoegd aan het team van Miss Montreal. Nadat Anouk haar keuze voor Nienke bekend had gemaakt kregen de andere coaches - Ali B, Waylon en Sanne Hans (Miss Montreal)  - de kans om haar te 'stelen'.  Dat deden ze alledrie, waarna Samantha de mogelijkheid kreeg om uit de belangstellende coaches te kiezen. En dat werd dus Miss Montreal.  Volgens kijkers, zo bleek uit reacties op sociale media, was de afwijzing van Samantha een slimme zet van Anouk. Ze wilde, zo werd op Twitter gesteld, beide zangeressen in de strijd houden en wist dat één van haar collega's toch wel voor Samantha zou gaan. En dat gebeurde dus ook.

Samantha Steenwijk geldt al sinds de eerste auditierondes als topfavoriet voor het goud van The Voice of Holland. Vanavond kampte ze echter met een fikse neusverkoudheid, keelontsteking en stembandproblemen. Volgens de coaches was daar tijdens het zingen van het Hazes-nummer Zeg maar niets meer weinig van te merken. Ali B: ,,Als jij zingt vertel je gelijk het verhaal.'' En Waylon: ,,Je overbluft iedereen met je stem.'' Steenwijks oorspronkelijke coach was ook lyrisch. ,,Maar ik ga toch voor Nienke.'' Kijkers die via de The Voice-app stemden kozen in meerderheid voor Samantha (53 procent). En ook op sociale media ging de voorkeur uit naar de Haagse. 

Steenwijk, in 2013 door Imca Marina in de echt verbonden met haar grote liefde Daisy, is bij het grote publiek geen onbekende. Ze stond in het jaar dat ze trouwde in de finale in het SBS6-programma Bloed Zweet & Tranen. Teamcaptain Gerard Joling was meteen 'verliefd': ,,Dat zalmroze bloesje met dat Haagse accent en die geweldige stem, je bent een kroonjuweel en een talent op en top'', aldus Geer destijds. En hij kreeg gelijk. Een paar maanden later al werd Samantha genomineerd voor een Buma NL-award in de categorieën Best Talent en Beste Zangeres. De eer ging naar anderen, maar Steenwijk was al lang blij met de erkenning. Een jaar later werd ze andermaal genomineerd en gooide ze hoge ogen met de single ‘Lieveling, Wat Hou Ik Van Jou’ die 20 weken in de Nederlandse hitlijsten te vinden was. 

Ook door naar de knock out-rondes  zijn superstrot Aïcha Gill uit het team van Ali B, rockzangeres Kelly  Kockeltoren (team Waylon), soulzanger David van Rooij (Miss Montreal), musicalster Kevin Fullinck (Anouk), powerhouse Karlyn Verhagen (Ali B) en Simon van Rooij (team Waylon en broer van David).

Rutger Ramerman on Twitter

Wat zal Anouk balen als #samantsteenwijk straks in de finale staat. #tvoh

Annemarie Smid on Twitter

Tactiek van @Anouk.. Very clever 👍🏻🍾#tvoh

Den ❌❌❌ on Twitter

Slim van @Anouk #tvoh Nienke was niet door, wanneer Samantha was gekozen.