Een documentaire over de live opnames van Aretha Franklins album Amazing Grace in de New Temple Missionary Baptist Church in Los Angeles in januari 1972.
Volledig scherm
PREMIUM
Een documentaire over de live opnames van Aretha Franklins album Amazing Grace in de New Temple Missionary Baptist Church in Los Angeles in januari 1972. © Amazing Grace

Zo mooi als toen in de kerk zong Aretha Franklin nooit meer

RecensieHaar blik is verlegen, zelfs een tikje angstig, maar wanneer Aretha Franklin aan haar vleugel de eerste akkoorden aanslaat van Wholy Holy, verdwijnt alle terughoudendheid. Onder een gigantische muurschildering van de Verlosser sluit ze haar ogen en zinkt ze weg in de door Marvin Gaye geschreven tekst.

Amazing Grace

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Concertregistratie

Tegen de tijd dat ze arriveert bij What a Friend We Have in Jesus staan de zweetdruppels op haar voorhoofd en de tranen in haar ogen. De muziek die Aretha Franklin, in de kerk waarin haar vader het woord Gods verkondigde, tot zingen bracht, emotioneert haar nog steeds.

Franklin is 29 en heeft al zeventien albums op haar cv als ze in januari 1972 twee avonden achtereen zingt in The New Temple Missionary Baptist Church in Los Angeles. Optredens in volle aanbidding van de Allerhoogste die zullen leiden tot het best verkochte live gospelalbum aller tijden.

Platenmaatschappij Warner had toentertijd al hoge verwachtingen en huurde Sydney Pollack (die in 1985 Out of Africa zou maken) in om de opnamesessies te documenteren. Alleen: die slaagde er niet in beeld en geluid gelijk te laten lopen. Zo belandden de filmrollen op de plank van de studiokluis.