Volledig scherm
© Jan Ruland van den Brink

Zwarte Cross: festival met een grote glimlach

In de Achterhoek is er geen groter feest dan de jaarlijkse Zwarte Cross. Leuk voor iedereen, weet Stefan Raatgever uit ervaring.

Welkom in de hemel, vermeldde het bord boven de toegangspoort van het Zwarte Cross-terrein toen ik er voor de eerste keer binnenstapte. Vooraf vreesde ik eerlijk gezegd dichter in de buurt van het tegenovergestelde te komen. Ik vermoedde achter de hekken van het terrein in Lichtenvoorde een in onverstaanbaar dialect gezongen duet van blubber en bier. Met benevelde motorcrossers die hun kledingstukken net zo gretig zouden uittrekken als zonaanbidders aan de Rivièra.

Maar wat had ik het mis. Oké, de biertap loeit op de Zwarte Cross inderdaad al vanaf 11 uur 's morgens en wie op slippers arriveert, moet oppassen niet onder de klompen van zijn buurman terecht te komen. Maar verder is Zwarte Cross alle vooroordelen inmiddels ruimschoots voorbij.

Kameraden

Wie de expeditie naar het festival onderneemt, komt terecht in een wonderlijke wereld waar muziek, theater en motorcross elkaar afwisselen. Een wereld ook waar vrienden 'kameraden' heten, de dresscode eenvoudig is (alles mag) en het nuttigen van een alcoholische consumptie maar op één manier kan: zuupen!

Volledig scherm
© DG

Dat een festival tegenwoordig veel meer is dan een weiland met een podium en een bierpomp hadden de organisatoren van Zwarte Cross al heel vroeg begrepen. Geheel in tegenspraak met het imago van modderparadijs opende er jaren geleden al een echte glamping. Toepasselijk 'Grasnapolsky' geheten biedt het luxe kampeerterrein royale tenten. Mét bed en zelfs een bubbelbad.

Ook wat betreft de decoratie kan de Cross de concurrentie met Best Kept Secret of Down the Rabbit Hole met gemak aan. Elk grasveldje is anders en overal proef je de vrolijke instelling van de door muzikant Gijs Jolink geleide organisatie, die zichzelf vooral niet te serieus neemt. Hetzelfde wordt verwacht van bezoekende journalisten die zich kunnen melden onder het spandoek 'paparazzi en andere klaplopers'. Een grote glimlach verbindt zo alle bezoekers van het festijn dat Tante Rikie - de tijdens de eerste edities van de motorcross over geluidsoverlast klagende buurvrouw - inmiddels tot officieuze festivaldirectrice annex mascotte heeft verheven.

Rikie gaf overigens ook heuse persconferenties. Haar belangrijkste, en tevens enige, boodschap daarbij: Alles kump goed!

Mijn eerste bezoek aan Lichtenvoorde viel samen met de opening van een nieuw café op het terrein. Met De Kast heeft de Cross als enige festival in Nederland een heuse gaybar. Met de juiste humor (Het bordje boven de deur vermeldde: 'Hetero? Prima. Zo lang ze moar van mien afblieft') maakte het festival een moedig statement in een deel van het land waar de roze tolerantie nog voor verbetering vatbaar is.

Volledig scherm
© Jan Ruland van den Brink
Volledig scherm
© Jan Ruland van den Brink
Volledig scherm
© ANP Kippa

Regenboogcolonne

Binnen stond het - de vijf zat net in de klok - stampvol. Zeker niet met alleen leden van de regenboogcolonne, maar gezellig met een dwarsdoorsnede van het hele festival. Onder het motto 'Gay doen is belangrijker dan winnen' reed er zelfs een rozegetint voertuig mee tijdens de traditionele crosswedstrijden.

Want wie op de 31 muziek-, theater- en cabaretpodia niets vindt naar zijn smaak, kan zich makkelijk een hele middag vermaken langs het raceparcours, waar het publiek door dikke wolken van verstookte benzine kan kijken naar races tussen alles wat maar wielen en een motor heeft.

Eén groot minpunt is er wel dit jaar: de absentie van Bennie Jolink. Zoon Gijs is er als organisator uiteraard wel, maar de samenzang van vader en zoon in de ronkende Motorband zit er niet meer in. Nadat zijn broze gezondheid Jolink senior noopte te stoppen met Normaal, verschijnt hij dit jaar ook niet in de gelegenheidsformatie, die een eenduidig oeuvre heeft: alleen maar romantische liedjes over motoren. Volgens het officiële programmaboekje horen de bandleden en hun liefde voor motoren bij elkaar als 'peper en zout, Tante Rikie en haar zilveruien, een campingbezoeker met een soa en Angela Merkel backstage in de Gaybar.'

Het optreden is niettemin een van de publiekstrekkers van de editie van dit jaar.

Net als de concerten van de Golden Earring, het Tijs Boontjes Dans- en Showorkest en een lekker foute ninetiesparty in de feesttent met DJ Jean, Darkraver en T-Spoon.

Volledig scherm
© ANP Kippa