Volledig scherm
© NTR

Zwarte en Witte Piet in Sinterklaasjournaal

De ouderwetse Huispiet heeft zich vanavond laten zien in het Sinterklaasjournaal. Hij vaart op Pakjesboot 12 met Sinterklaas mee naar het Friese Dokkum, waar de Sint morgen hoopt aan te meren. In het kinderprogramma stond een 'Witte Piet' - een jonge vrouw met een roze pietenpakje aan - aan het roer.

In het verhaal vaart de Piet, die wordt gespeeld door actrice Abbey Hoes (23), voor het eerst naar Nederland. ,,Je durft echt wat een Piet moet durven'', complimenteert Sinterklaas haar. Huispiet (Maarten Wansink) neemt het roer over als zij de Sint helpt met de zoektocht naar zijn Grote Boek. De intocht komt in gevaar nu de boot ineens koers zet naar Spanje.

Op de combinatie van de Huispiet en zijn blanke hulpje, wordt op Twitter massaal gereageerd. Kijkers met kinderen zijn overwegend enthousiast, maar er zijn ook kritische geluiden. ,,Een wit pietenkind. Het wordt steeds gekker'', schrijft iemand.

Het Sinterklaasjournaal kwam vorig jaar ook met Witte Pieten op de proppen. Het bekende Pietenhuis, waar de hulpjes van Sinterklaas zich voorbereiden op het kinderfeest, werd omgedoopt tot een pretpark. Iedereen mocht naar binnen en mensen mochten zelf kiezen welke kleur ze hun gezicht lieten schminken.

Poll

Zwarte en Witte Piet in Sinterklaasjournaal

  • Zoals het hoort (8%)
  • Rare combinatie (16%)
  • Ik ben de discussie spuugzat (77%)
12848 stemmen