100-jarige vrouw komt om bij hevige brand in serviceflat Soest

UPDATEBij een brand in de Oranjeparkflat aan de Vredehofstraat in Soest is gisterochtend vroeg een 100-jarige bewoonster overleden. De brand brak even na vieren uit in haar serviceflat op de derde etage. Daarop werden alle andere flats in het gebouw ontruimd.

Het appartement in de serviceflat aan de Vredehofstraat brandde geheel uit.
Volledig scherm
Het appartement in de serviceflat aan de Vredehofstraat brandde geheel uit. © Caspar Huurdeman

De brand werd al snel opgemerkt door bewoners van naastgelegen flatwoningen, die meteen alarm sloegen. Alle zeventig bewoners van de flat moesten hun woning uit. Zij werden opgevangen in de recreatiezaal annex restaurant op de begane grond.

Er was op dat moment geen personeel aanwezig; de Oranjeparkflat is een serviceflat waar bewoners persoonlijke zorg inkopen maar waar geen nachtelijke wachtdienst is.

Elke gang heeft een ‘blokhoofd‘. Die alarmeerde conform de instructies de andere bewoners. Dat is volgens een woordvoerster van de bewoners goed en vlot verlopen. Deze procedure wordt regelmatig geoefend.

Terug

Bewoners werden in nachtgoed opgevangen in de recreatiezaal.
Volledig scherm
Bewoners werden in nachtgoed opgevangen in de recreatiezaal. © Caspar Huurdeman

De meeste bewoners, die nog in hun nachtgoed rondliepen, konden in de loop van de ochtend weer terug naar hun flat. De directe buren van het uitgebrande appartement moesten tot in de middag wachten voor zij daarvoor toestemming kregen.

Even voor zes uur had de met veel mensen aanwezige brandweer het vuur onder controle. ,,Vanwege de grote brand en de ontruiming was de brandweer met veel materieel uitgerukt. Dat geldt ook voor politie en de ambulance’’, zegt Sjaak Haasnoot van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU).

Een politiehelikopter assisteerde de brandweer met luchtbeelden. Burgemeester Metz kwam zich op de hoogte stellen van de situatie. ,,Een afschuwelijk drama’’, stelde hij vast. ,,Ze zou binnenkort 101 worden.’’ Metz was de hele ochtend aanwezig om met bewoners te spreken en hen steun te bieden. ,,Iedereen is erg aangedaan, iedereen kende de vrouw.’’

De politie en de brandweer hebben in de loop van de middag het onderzoek naar de oorzaak afgesloten. Er lijkt sprake te zijn van een noodlottig ongeval.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Utrecht