Volledig scherm
Vogelopvang Utrecht sluit zondag haar deuren vanwege financiële nood. Tot die tijd worden gewonde vogels opgevangen in Vogelopvang Soest, maar die zit al overvol. © Getty Images

Vogelopvang Utrecht moet dicht: ‘Straks kunnen gewonde vogels nergens naartoe en gaan ze dood’

De sluiting van de Vogelopvang Utrecht leidt tot een ‘grote vogelsterfte’. Daarvoor waarschuwen medewerkers van de opvang in Soest, die vanaf zondag gewonde vogels uit Utrecht moeten opvangen. Ze zijn bang dat ze de extra toestroom niet aankunnen.  

Quote

De opvang in Woudenberg is al gesloten, nu die van Utrecht. Allemaal omdat er jarenlang te weinig geld ging naar dierenop­vang.

Lucienne Schuit

Vogelopvang Utrecht sluit zondag haar deuren vanwege financiële nood. De laatste betaalde kracht moet er noodgedwongen mee stoppen. Maar eigenlijk, zo laat Erik Blokpoel van Vogelopvang Utrecht weten, is er echt nergens geld voor. Toch is het de bedoeling dat de opvang in maart 2020 weer opent. 

Tot die tijd worden gewonde vogels opgevangen in Vogelopvang Soest. Lucienne Schuit, dierenverzorger bij de opvang in Soest, vertelt dat zij dat met liefde doen, maar dat er simpelweg te weinig ruimte is voor nog meer dieren in hun opvang. 

,,Wij hebben een capaciteit van 3000 vogels, maar zitten daar nu al overheen. De opvang in Woudenberg is al gesloten, nu gaat die van Utrecht sluiten. Allemaal omdat er al jarenlang te weinig geld beschikbaar is gesteld voor dierenopvang.”

Zorgplicht

,,Als overheid heb je toch zorgplicht voor je dieren, lijkt mij, maar die verantwoordelijkheid wordt niet genomen”, vervolgt ze vurig. ,,Indien er in de zomer  - wanneer de meeste gewonde vogels worden gevonden - nog steeds problemen zijn, gaan veel vogels onnodig dood. Dan zullen mensen hun ogen moeten afwenden van de dode vogels die op straat liggen.”

Daar is ook Yvonne Witteveen van Zwanenbeheer Houten bang voor. ,,Het is sowieso al problematisch dat veel gewonde vogels uit Utrecht nu een lange ambulancerit moeten maken, maar straks zit Soest vol en stoppen de ambulances met rijden. Dan weten ze niet waar ze ze moeten brengen. Dan kunnen gewonde vogels nergens heen en gaan ze dood.” 

‘Adempauze’

Erik Blokpoel van Vogelopvang Utrecht laat weten dat de opvang inderdaad een paar maanden dichtgaat. Hij noemt het genuanceerd een ‘adempauze’. ,,Kijk, dit is geen prettige situatie. Dit doe je alleen als je niet anders kan, het is echt wel een noodgreep. Wat ons betreft een tijdelijke en goed onderbouwde noodgreep. Het zou van de zotte zijn dat je in een grote stad als Utrecht niet in staat bent om voor de vogels een goede opvang te bieden.” 

Quote

Kijk, dit is geen prettige situatie. Dit doe je alleen als je niet anders kan, het is echt wel een noodgreep

Erik Blokpoel, Vogelopvang Utrecht

Er lopen nog gesprekken met de Dierenbescherming. Die krijgt namelijk jaarlijks geld toebedeeld door de gemeente om te verdelen tussen verschillende dierenorganisaties. Blokpoel hoopt dat ze na de onderhandelingen genoeg geld hebben om de doorstart te realiseren. ,,In een ideale wereld is overal genoeg geld voor, maar zo werkt het nu eenmaal niet. Daarom doe ik ook een beroep op Utrechters om te doneren.”

Hoeveel geld er dan precies nodig is? ,,Minder dan een ton, maar alsnog wel duizenden euro’s. Bedenk je ook dat wij deze zomer 2,5 betaalde krachten en 26 vrijwilligers hadden. Er valt wel echt een groot gat te dichten.” 
Komende zondag worden alle vogels die momenteel in de opvang in Utrecht verblijven dus overgebracht naar Soest. Of de gemeente de opvang financieel te hulp wil schieten, konden zij gisteren nog niet zeggen.

Utrecht