Volledig scherm
Studenten van de TU Delft testen de hogesnelheidsfiets op de start- en landingsbaan van vliegbasis Soesterberg. © Hans Geerlings

Vuelta over landingsbaan Soesterberg. Tenminste, als de natuur het goed vindt

Grote kans dat het Vuelta-peloton volgend jaar over de landingsbaan van de voormalige vliegbasis Soesterberg raast. Stichting Utrechts Landschap staat niet onwelwillend tegenover het idee om de landingsbaan in het parcours op te nemen en laat een ecologisch onderzoek uitvoeren.

De landingsbaan is voor iedereen toegankelijk: fietsers, voetgangers en wielrenners maken dagelijks gebruik van de ruim drie kilometer lange en 45 meter brede asfaltbaan. Heel af en toe wordt de baan ook gebruikt voor een onderzoek. Zo gebruikten studenten van de Technische Universiteit Delft de landingsbaan in 2011 voor een snelheidsproef voor een speciale fiets waarmee snelheden van ver boven de 100 kilometer per uur worden gehaald.

De landingsbaan is nu onderdeel van Park Vliegbasis Soesterberg, zoals de voormalige vliegbasis nu heet. Het is een natuurgebied waar wandelaars en fietsers te gast zijn. Een groot deel van het voorjaar is de landingsbaan zelfs afgesloten voor het publiek omdat de veldleeuwerik de graslanden aan weerszijden van de landingsbaan als broedgebied gebruikt.

Gevolgen

Maar in augustus, de maand waarin de Vuelta start in Utrecht, broeden de vogels niet meer. Volgens woordvoerster Kim Slaats wordt nu onderzocht wat de gevolgen voor de natuur zijn als het peloton over de landingsbaan rijdt en wat Utrechts Landschap kan doen om die gevolgen zo klein mogelijk te houden.

Daarnaast wordt er volgens Slaats nog een onderzoek uitgevoerd naar de toegankelijkheid. Dat gaat niet alleen om het fysiek openstellen van het park voor het peloton en alle volgwagens, maar ook om of ze allemaal veilig over de voormalige vliegbasis kunnen razen.

Zodra beide onderzoeken zijn afgerond, wordt een besluit genomen of de Vuelta ook daadwerkelijk over de landingsbaan kan rijden.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

Utrecht