Volledig scherm
© afp

Advocaat poetst Robben-debacle uit 2004 tegen Tsjechië glansrijk weg

LiveWe hebben er lang op moeten wachten, maar vandaag is het dan echt zover: de aftrap van het EK voetbal. Onze verslaggevers in Polen & Oekraïne en achter het bureau in Amsterdam houden u 24/7 op de hoogte van alle ontwikkelingen. Te beginnen vandaag met Polen - Griekenland, Rusland - Tsjechïe én de laatste training van Oranje.

Volledig scherm
Volledig scherm
© ap

EINDE: Rusland - Tsjechië 4-1

Opstelling Rusland (4-3-3): Malafeev, Anyukov, Ignashevich, Zhirkov, Berezutski; Shirokov, Denisov, Zyranov; Dzagoev, Arshavin, Kerzhakov.

Opstelling Tsjechië (4-2-3-1):
Cech; Gebreselassie, Hubnik, Sivok, Kadlec; Plasil, Jiracek, Pilar, Rosicky; Rezek, Baros

Stadion: Municipal (Wroclaw)
Arbiter: Webb (Engeland)

Wilt u alle statistieken weten, elke balomwenteling volgen? Ga dan naar onze speciaal ontwikkelde EK-widget.

Volledig scherm
Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© afp

22.40: We sluiten dit liveblog. We zijn morgenochtend weer bij u terug met een uitgebreid liveblog rondom het eerste duel van Oranje, morgenavond om 18.00 uur in Charkov  tegen Denemarken. Daarin alles in de aanloop van het duel, de Oranjegekte in Oekraïne en uiteraard de wedstrijd zelf, inclusief bijdragen van onze verslaggever ter plekke, Bart van Dooijeweert.

22.35:
Het is afgelopen in Wroclaw. Rusland boekt een schitterende zege op Tsjechie, waarmee Dick Advocaat acht jaar na dato eerherstel krijgt tegen Tsjechië. Toen wisselde hij Arjen Robben voor Oranje in het duel met Tsjechië. Nederland leidde met 2-0, maar verloor met 3-2. Even hing hetzelfde scenario in de lucht, maar dichter bij dan 2-1 kwamen de Tsjechen niet.

22.28:
Even leek het doemscenario van 2004 uit de kast te komen voor Advocaat, die toen tot verbijstering van álle Nederlanders Arjen Robben wisselde tegen Tsjechië. Oranje leidde toen met 2-0 en verloor met 3-2. Die nederlaag luidde de ondergang van Advocaat in als bondscoach. Nu wisselt Advocaat zijn wonderboy Dzagoev, die een terechte applaudwissel krijgt. Robben was toen 20, Dzagoev nu 21. Nee, 2012 is duidelijk 2004 niet voor de Hagenaar, die breed lachend een schitterende start maakt op het EK.

22.25: GOAL! 4-1 Rusland.
En nu gaat het hard. Pavlyuchenko doet Tsjechië extra veel pijn. Waar Kerzhakov 7 keer faalde, doet de oud-spits van Spurs het al bij zijn eerste kans.

22.21: GOAL! 3-1 Rusland.
Dzagoev, het jonkie uit het keurkorps van Advocaat bevrijdt de Russen én Advocaat. Met een dreun beslist hij het duel met de Tsjechen.

22.17:
Rusland met de schrik vrij als doelman Malafeev de bal toch klemvast kan pakken.

22.15: Roman Pavlyuchenko
vervangt 'kansenmisser' Kerzhakov bij de Russen.

22.13:
Een flinke uithaal van Gebreselassie mist het doel van Rusland maar nipt.

22.12:
Met zijn zevende doelpoging (!) mist Kerzhakov wéér een riante kans voor Rusland. Nu produceert hij oog-in-oog met Cech een afzwaaier.

22.07:
Weer Kerzhakov mist een riante kans. Nu schiet hij diagonaal voorlangs, in wederom een uitstekende schietpositie. Hij verzuimt Advocaat rustig achterover te laten leunen. Wanneer deelt Rusland de genadeklap uit?

22.04:
Kerzhakov wordt na een schitterende steekpass voor Cech gezet, maar Hubnik voorkomt een Russische kans.

22.01:
Treffer van de Tsjechen heeft Rusland tyoch wat schrik aangejaagd. Combinaties lopen even niet zo gesmeerd meer, hoewel Tsjechië ook niet echt heel veel kansen meer creëert.

21.53: GOAL 2-1 Tsjechië.
Rusland roept het onheil over zichzelf af door achterover te leunen. Bij de eerste de beste Tsjechische kans is het raak. Pilar ontsnapt aan buitenspel, omspeelt Malafeev en scoort simpel de 2-1. Advocaat heeft nu écht de bibbers.

21.47: We zijn weer begonnen.

21.32:
Het is rust in Wroclaw. Rusland leidt na een spetterend eerste half uur dik verdiend met 2-0 tegen een aangeslagen Tsjechië.

21.30:
Tsjechie drukt Rusland in de slotfase van de eerste helft terug. Er komen 2 minuten extra tijd bij. Houdt Rusland tot de thee stand of doemt er inderdaad een 2004-doemscenario voor Advocaat op?

21.20:
Veel Russen zijn inmiddels al aan de wodka, maar Advocaat is er ondanks de 2-0 absoluut niet gerust op. En terecht! Herinnert u zich het EK van 2004 nog? Oranje leidde onder Advocaat tegen Tsjechië ook met 2-0. De Hagenaar wisselde toen tot verbijstering van 'gans' Holland held én uitblinker Arjen Robben, waarna Oranje alsnog met 3-2 verloor. Het drama zal nu wel even door zijn hoofd spoken.

21.17:
Kerzhakov schiet in kansrijke positie over.

21.17:
Het EK is nog geen anderhalf duel bezig, maar de neutrale liefhebber heeft nog niets te klagen gehad. Ook Rusland-Tsjechie is een heerlijk schouwspel met een moordend tempo.

21.11:
Heel Wroclaw én Rusland ziet een penalty in en duwfout van Plasil op Arshavin, maar Webb - u kent hem ongetwijfeld nog - wil van geen strafschop weten.

21.08: GOAL! 2-0 Rusland.
Wat een schitterende goal van de Russen, na een aanval over 5 schijven en twee steekpassjes tussen de linies. De eindpass is van Arshavin, waarna Shirokov de bal over Cech stift.

21.07:
En nu weer een kans voor Tsjechië. Pilar legt de bal bijna op het hoofd van Rezek, maar Berezutski kan koppend redding brengen ten koste van een corner.

21.03:
Het is nu een waar spektakel. Tsjechie dreigt na een aardig begin ineens overlopen te worden. Weer Dzagoev schiet een bijna niet te missen kans ver naast. Tsjechen ontsnappen!

21.01:
Het is niet alleen vuurwerk binnen de lijnen, er wordt nu ook vuurwerk op het veld gegooid. Speaker roept om dat niet meer te doen, maar de UEFA zal wel weer rapport opmaken van het incidentje.

20.59: GOAL! 1-0 Rusland.
Kort na een topkans voor Kerzhakov (voorlangs) kopt de aanvaller op de paal, waarna Dzagoev de rebound afrondt. Rusland geeft Advocaat een bliksemstart.

20.54:
Rusland heeft het lastig in de openingsfase. De opkomende back van de Tsjechen maken het de ploeg van Advocaat meteen lastig.

20.48:
De UEFA noemt Advocaat Dirk, in plaats van Dick, zo laat de uitzendgemachtige op televisie zien.

20.45: AFTRAP!
Het 5de eindtoernooi van Dick Advocaat als bondscoach is begonnen. En hoe lang duurt dat toernooi voor de naar PSV vertrekkende Hagenaar? 3 duels? Of toch 6? Feit is dat het vandaag op het EK een heuse PSV-dag is. Met een uitblinkende keeper, Tyton, vanavond ook een gloriërende aanstaande trainer?

20.39: De volksliederen.

20.38:
De Russen en Tsjechen staan klaar. Grootmachten én aartsrivalen in tal van sporten, van ijshockey tot basketbal en van handbal tot volleybal, maar subtoppers op het internationale voetbaltoneel. Wat doen ze vanavond voor het oog van voetbalminnend Europa?

20.22:
Ook verdediger Alexander Anyukov, die deze week nog licht aangeslagen was, behoort tot het basisteam. Het veld in Wroclaw is door de regen drijfnat.

20.19:
Bondscoach Dick Advocaat van Rusland koos voor een vertrouwde opstelling, met aanvoerder Andrei Arshavin als één van de twee aanvallers. Alexander Kerzhakov is de andere spits.

20.14:
Ook Tomas Rosicky is van de partij in Wroclaw. De middenvelder van Arsenal kreeg rust in de laatste twee oefenduels van Tsjechië. Bondscoach Michal Bilek heeft centraal in zijn defensie de ervaren Roman Hubnik (Hertha BSC) de voorkeur gegeven boven David Limbersky. Daardoor speelt Michal Kadlec als linksback.

20.10:
Tsjechië treedt om 20.45 uur met aanvaller Milan Baros aan in de eerste EK-wedstrijd tegen Rusland. De 30-jarige spits van Galatasaray is volledig hersteld van een bovenbeenblessure, die hij dinsdag tijdens de training opliep. Baros was topscorer bij het EK van 2004 waar Tsjechië de laatste vier haalde.

19.55: Onze man in Polen sms't:
'Gelaten sfeer in de kroeg in Krakau. De Polen zijn al tevreden met de organisatie van het EK, de groep overleven zou een wonder zijn, zegt een Poolse fan.' Lees later vanavond het sfeerverhaal op deze site.

19.52: EINDE WEDSTRIJD.

19.49: Snoeiharde voorzet
Blaszczykowski als de officiële negentig minuten voorbij zijn. Grieken maken er een corner van.

19.42:
Medespelers balen als Karagounis voor eigen succes gaat en over schiet. Krijgen we nog een winnaar met vijf minuten te gaan?

19.39: Samaras, hoog over.
Celtic-spits en voormalig Heerenveen speelt geen beste wedstrijd.

19.37: Polen willen ook penalty
als Obraniak een duwtje krijgt. Goede beslissing - één van de eerste vandaag - van het arbitrale vijftal: te licht voor een strafschop.
 
19.34:
Wie zegt nog dat de openingswedstrijd nooit leuk is? Wát een drama in het nationale stadion in Warschau. Nog een kwartier.
 
19.33: Doelpunt Griekenland? Nee!
Salpingidis tikt in, maar doelpunt wordt afgekeurd voor buitenspel.

19.30: GESTOPT! Hij doet het! Tyton maakt zijn naam als strafschoppenkiller waar.

19.28:
Tyton maakt zich op voor een invalbeurt. De PSV-doelman mag gelijk een strafschop stoppen.

19.27: PENALTY! ROOD!
Arsenal-doelman Szczesny moet er vanaf als hij de doorgebroken Salpingidis met een voetje dwars zit.

19.21: Samaras!
Grote mogelijkheid, maar hij 'vergeet' de bal aan te nemen op de borst en schiet dan uit een lastige hoek over en naast.

19.15: Aardige vrije trap
van Obraniak gaat twee meter naast.

19.11: Invaller Salpingidis
profiteert van geklooi in de verdediging van Polen. Szczesny zit mis bij een voorzet, waarna de Griek kan intikken. Drieduizend Griekse fans uitzinnig.

19.11: Onze man in Polen:
'De Polen balen als vanzelfsprekend van de gelijkmaker. Er wordt hard op de tafel geslagen en enkele gooien er een oerkreet uit.'

19.10: GOAL! 1-1 Griekenland.

19.08:
Polen weten zich nauwelijks raad met de man meer situatie. In plaats van een man door te schuiven, spelen ze bal voortdurend rond achterin en op het middenveld.

19.04: AFTRAP! Tweede helft.

18.49: Onze man in Polen:
'Massaal applaus in het Poolse café in Krakau voor de nationale ploeg.'

18.48: RUST.

18.46: Penalty Griekenland? Nee!
Arbiter Velasco bestraft de dubbele handsbal van Perquis niet, dat had toch een strafschop moeten zijn. Nee, deze arbiter fluit zijn eerste én laatste duel op het EK, zoveel is wel duidelijk.

18.44: Onze man in Polen:
'Terecht of niet, de Poolse cafégangers juichen alsof er een doelpunt is gevallen na de Griekse rode kaart.'

18.44: ROOD! Papastathopoulos (Griekenland).
Een zware straf voor de verdediger, die zijn tweede geel krijgt. Dat had arbiter Velasco beter af kunnen doen met een waarschuwing.

18.38: Wát een kans Polen!
Fransman Perquis - die vanwege zijn Poolse oma voor het land speelt - had alle sceptici kunnen laten verstommen, maar is te gretig bij een vrije schietmogelijkheid. Misschien mede onder druk van de voor de bal springende Grieken, schiet Perquis twee meter naast de goal. 

18.36: Wissel Griekenland:
Avraam Papadopoulos wordt geblesseerd vervangen door Kyriakos Papadopoulos. Nee, niet z'n broer. Papadopoulos komt net zovaak voor als De Jong in Nederland.

18.29: Penalty voor Griekenland? Nee!
Nét buiten de zestien, de overtreding van Boenisch op Ninis. Volkomen onnodig, overigens.

18.24: Onze man in Polen sms't:
'Tussen tientallen wild hossende en schreeuwende volwassenen na de 1-0. De stemming zit er goed in!' Later vanavond een uitgebreid verslag van Bert van der Linden.

18.19:
Hetzelfde concept als bij de grote kans daarnet: voorzet van Piszczek, kopbal Lewandowski. Dit keer komt de superster van Polen en Borussia Dortmund wél bij de bal en knikt hij via de grond tegen het net. Griekse verdediging zag er slecht uit.

18.18: GOAL! 1-0 Polen.

18.14: Paniek bij de Grieken
bij een goede voorzet van  Piszczek, Lewandowski komt enkele centimeters te kort om in te koppen.

18.13:
Aan de andere kant schiet aanvoerder Blaszczykowski over in scoringspositie.

18.12:
Na een sterke fase van de Polen zijn de Grieken ook eindelijk gevaarlijk. Uit een vrije trap kopt Gekas net voorlangs.

18.04: Grote kans Polen!
Murawski schiet uit de tweede lijn, een uiterste redding van de 38-jarige Griekse keeper Chalkias.

18.03:
De UEFA en de Poolse officials hebben voor een prachtige grasmat gezorgd.

18.01:
De Grieken trappen af en koesteren even het balbezit. Striemend fluitconcert van de Poolse fans. Er zitten ook zo'n drieduizend Grieken in het stadion.

18.00: AFTRAP!

17.55: Volksliederen van beide landen.
Onze man in Polen meldt: alle Polen in de kroeg gaan staan en zingen het volkslied uit volle borst mee. Onze man momelt wat mee.

17.49: Verbroedering alom:
Polen die de Duitse én Russische vlag uitbeelden. En: de Duitse en Nederlandse vlag pal naast elkaar.

17.48:
Tijdens de schitterende openingsceremonie is een prachtige zogenaamde tifo-actie te zien, waarbij de toeschouwers de vlaggen van alle landen met speciale bordjes boven hun hoofd houden.

17.40: Veel sfeer
in het nieuw gebouwde nationale stadion van Polen, wat al uren zo goed als vol zit. Omdat het vanmiddag behoorlijk regende, is het dak dicht.  

17.29: Opvallend:
beide teams spelen in een aanvallende formatie. De Poolse bondscoach Franciszek Smuda kiest voor een 4-2-3-1 - ook het systeem van Oranje - Fernando Santos van Griekenland zelfs voor 4-3-3. Aan de andere kant: met inzakkende vleugelspelers kan het ook opeens ultraverdedigend worden, zoals de Grieken bekend staan.

17.08: Onze man in Polen
, Bert van der Linden, volgt de wedstrijd tussen Polen en Griekenland in de Poolse kroegen en houdt onze op de hoogte van zijn bevindingen. Hij begint in restaurant U Wislakow in Krakau, waar de fanatieke aanhang van Wisla Krakau het duel van hun land bekijkt.

17.03:
De opstellingen van beide teams zijn bekend (zie hierboven). Met Dortmund-ster Lewandowski en voormalig Heerenveen-aanvaller Samaras als meest in het oog springende spelers.

17.00:
Met de grootste online sportredactie van de Benelux verslaan wij deze zomer het EK, maar ook de Tour de France en de Olympische Spelen in Londen. Mis dus niets op AD.nl! Lees meer hier.

16.58:
Naast deze wedstrijden verslaan wij vandaag ook de laatste training van Nederland en tegenstander Denemarken voor de wedstrijd van morgen. Ook zijn we, gerepresenteerd door onze man in Oekraïne, Bart van Dooijeweert, bij de bijbehorende persconferenties. Volg dit in dit liveblog.

16.55: Goedemiddag!
Welkom het liveblog EK voetbal van vrijdag 8 juni. Het is eindelijk zover, de eerste twee wedstrijden staan vandaag op het programma. We maken ons op voor het openingsduel Polen - Griekenland, na 20.00 uur richten we ons op Rusland - Tsjechië. Deze partij verdient onze speciale aandacht vanwege de Russische bondscoach Dick Advocaat.

Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
© afp

EINDE: Polen - Griekenland 1-1

Opstelling Polen (4-2-3-1): Szczesny; Boenisch, Wasilewski, Perquis, Piszczek; Polanski, Rybus ('70 Tyton); Obraniak, Murawski; Blaszczykowski; Lewandowski.

Opstelling Griekenland (4-3-3): Chalkias; Maniatis, A. Papadopoulos ('36 K. Papadopoulos), Torossidis, Papastathopoulos; Holebas, Karagounis, Ninis ('46 Salpingidis); Katsouranis, Samaras, Gekas ('68 Fortounis).

Stadion: Nationaal (Warschau)
Arbiter: Velasco (Spanje)

Wilt u alle statistieken weten, elke balomwenteling volgen? Ga dan naar onze speciaal ontwikkelde EK-widget.

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© epa

Live Voetbal

home logo AZAZ
18:30
FC UtrechtUTR
away logo
home logo PEC ZwolleZWO
19:45
FeyenoordFEY
away logo
home logo ADO Den HaagADO
19:45
VVV-VenloVVV
away logo
home logo FC GroningenGRO
20:45
Heracles AlmeloHER
away logo