Volledig scherm
© epa

Ajax verliest in kolkende Kuip (4-2)

UpdateAan de hand van John Guidetti brak Feyenoord vanmiddag voor een dolenthousiast publiek met een reeks van 11 competitiewedstrijden zonder zege op Ajax. De Zweed, op tijd hersteld van een keelontsteking, maakte met drie treffers een einde aan het verzet van de rivaal uit Amsterdam (4-2). Het Feyenoord-legioen zal hem niet snel meer vergeten.

Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm

Ajax is na de nederlaag in de kolkende Kuip zeven punten achteropgeraakt op de nieuwe koploper PSV. De regerend kampioen staat op basis van een beter doelsaldo nog wel vierde op de ranglijst. Heerenveen en Feyenoord hebben inmiddels al net zo veel punten als de zwalkende formatie uit de hoofdstad.

Ajax miste drie van de vier vaste verdedigers, maar kwam in het eerste half uur nauwelijks onder druk te staan. Feyenoord trok zich bij balverlies ver terug op eigen helft en was slordig als het aan aanvallen toekwam. Doelman Erwin Mulder was na 15 minuten nog attent toen Vurnon Anita door de defensie van de thuisploeg mocht dribbelen. Hij had vier minuten later geen antwoord op een prachtig schot van Christian Eriksen (0-1).
 
Aan de openingstreffer ging knullig balverlies vooraf van Gyon Fernandez, die van trainer Ronald Koeman als linksbuiten mocht beginnen. Miquel Nelom, linksback van de thuisploeg, kwam even later wel met de schrik vrij. Hij speelde te zacht terug op keeper Mulder, maar Lorenzo Ebecilio profiteerde niet.
 
De klassieker raakte weer in evenwicht na een discutabele beslissing van Björn Kuipers. De arbiter floot na een half uur voor een strafschop nadat Jan Vertonghen eerst de bal weggleed en vervolgens de voet van Guidetti raakte. De in Rotterdam toch al populaire Zweed maakte vanaf 11 meter geen fout (1-1) en maakte zich in de 41ste minuut helemaal onsterfelijk met zijn tweede treffer (2-1).
 
De tweede helft was nog geen vier minuten oud of Ajax verloor het uitzicht op een succesvolle inhaalrace. Vurnon Anita gaf Fernandez te veel ruimte, waarna Otman Bakkal alle tijd kreeg om raak te schieten (3-1). Invaller Dmitri Boelikin profiteerde nog van een blunder van doelman Mulder, waarna het laatste woord voor Guidetti was (4-2).

VAN MINUUT TOT  MINUUT:

14.26:
De wedstrijd is al enkele minuten aflopen, maar geen enkele supporter wil nog naar huis. De spelers blijven op het veld om feest te vieren, Ron Vlaar grijpt naar een microfoon. 'We love you Feyenoord, we do!' zingt de Noord-Hollander die vroeger onder een Ajax-dekbed sliep. In de persruimte gaat mijn laptop heen en weer door de hossende massa.

14.22: Afgelopen.
Feyenoord wint voor het eerst sinds het seizoen 2005/06, toen er zowel in Amsterdam als Rotterdam gewonnen werd, weer eens van aartsrivaal Ajax.

14.20:
Vrije trap Lodeiro, de laatste kans voor Ajax om er nog íets van te maken, gaat naast de goal van Mulder. Het is wachten op het eindsignaal.

14.18: Vier minuten extra tijd.
'You'll Never Walk Alone' galmt voor de tweede keer vandaag door het stadion.

14.17:
De Kuip gaat staan voor 'volksheld' Guidetti. De Zweed wordt in de 90ste minuut gewisseld voor Jerson Cabral.
 
14.14:
Ze durven het nu allemaal te schreeuwen in De Kuip, want de zege lijkt een zekerheid: 'Helemaal niets in Amsterdam!' En: 'Wie is er nou de baas in Rotterdam?'

14.10:
Aanvoerder Ron Vlaar van Feyenoord viert het laatste Rotterdamse doelpunt met een geëmotioneerde Erwin Mulder, die zojuist met een kapitale blunder Ajax terug in de wedstrijd bracht.

14.09: 4-2 Feyenoord!
Schaken brengt de bal in een counter bij Guidetti, die de bal ongelukkig aanneemt, maar daarna het overzicht behoudt en zijn derde van de middag binnenwerkt.

14.07: 3-2 Ajax!
Grote blunder van Mulder. Doelman van Feyenoord schiet tegen de jagende Bulykin in. Bal komt tegen de voet van de Rus aan en stuitert het veld in.

14.06:
Opvallend: Guidetti staat na 78 minuten en een week met griep te kampen hebben, nog altijd in het veld.

14.01:
Trainer Frank de Boer verbruikt in de 74ste minuut zijn laatste wissel: Dimitri Bulykin komt in het veld voor Janssen.

13.59: Vermeer neemt érg veel risico door een jagende Fernandez uit te pakken. Het loopt goed af voor de Ajax-goalie.

13.55:
Ah, eindelijk, een opstootje! Een Klassieker zonder, zou geen Klassieker zijn. Clasie ligt geblesseerd op het veld en Eriksen trapt de bal niet (gelijk) uit, waarna Fernandez hem een bodycheck geeft. Incident snel gesust door de aanvoerders en arbiter Kuipers.

13.53:
Uiterst nuttige tackle van Clasie voorkomt dat invaller Klaassen kan aanleggen voor de aansluitingstreffer.

13.52:
Het spel ligt twee minuten stil door het afvoeren van Sulejmani, die ernstig geblesseerd lijkt.

13.50: Dubbele wissel
bij Ajax: Davy Klaassen en Nicolas Lodeiro komen in het veld voor Enoh en de met een brancard afgevoerde Sulejmani.

13.47:
Kan Ajax er nog een wedstrijd van maken? Veelvuldig balbezit weer voor de bezoekers, maar veel levert het niet op. We naderen de zestig minuten op het scorebord.

13.44:
Theo Janssen duikt op in de spits en wil uit de draai aanleggen voor de 3-2. Een voetje van Martins Indi voorkomt dat Mulder echt in de problemen komt.

13.43:
Ruben Schaken is Daley Blind de baas, komt naar binnen en schiet. Schot geblokkeerd door Vertonghen.

13.38: 'Tien, tien, tien!
' schreeuwen tienduizenden Feyenoord-fans. En 'Helemaal niets in Amsterdam!'

13.36: 3-1 Feyenoord!
Fernandez kan vrij door de Ajax-verdediging lopen en legt keurig af op Bakkal. De Eindhovenaar heeft alle tijd om te schieten en plaatst de bal in de verre hoek.

13.35: Grote kopkans
Fernandez. De aanvaller raakt de bal zwak, naast.

13.34:
Schotje Ebecilio simpel gepakt door Mulder.

13.32: Begin tweede helft!


13.30:
De scheidsrechter blijft achter zijn beslissing staan voor het geven van een penalty. 'Hij raakt zijn standbeen: strafschop. Er was contact op de enkel van Guidetti, ik vond dat een penalty. De beelden moet ik na de wedstrijd terugkijken.'

13.28:
Opvallend: arbiter Kuipers wordt in de rust om zijn mening over de eerste helft gevraagd door Eredivisie Live. Een, volgens ons, nog nooit vertoond verschijnsel in de pauze.

13.25:
Na de beelden nog eens rustig bekeken te hebben: het was géén strafschop, Vertonghen speelt de bal. De 2-1 van Feyenoord was wel een duidelijk geldige goal. Bruno Martins Indi staat weliswaar buitenspel bij de voorzet, maar doet niet mee aan het spel. Bakkal, de man die op Vermeer kopte, kwam achter zijn man vandaag.

13.17:
Lekker naar binnen, want het is ijskoud in Rotterdam. Even de handen warmen. 'Het was een strafschop, hoor ik net', zegt een voorbijganger. Dan toch? Rustanalyse: saai is het verre van. Gezien de (kansen)verhoudingen verdient Ajax meer dan een achterstand.

13.15: Rust!
Ajax doet nog een uiterste poging om voor rust op gelijke hoogte te komen, waarbij zelfs Vertonghen het strafschopgebied van Feyenoord in rent, maar de Amsterdammers komen niet meer tot een schot. We gaan aan de thee.

13.13:
Fernandez maakt bijna zijn kostbare balverlies bij de 0-1 goed en schiet uit de lucht op Vermeer. De keeper heeft geluk dat hij de bal tegen het lichaam krijgt.

13.11: 2-1 Feyenoord!
Otman Bakkal mag vrij inkoppen, Vermeer redt. Er ontstaat een scrimmage, waarbij Feyenoord de bal opnieuw kan inbrengen. Eyong Enoh lijkt de bal te kunnen wegschieten vlak voor de doellijn, maar maait volledig over het leer heen. Guidetti is er als de kippen bij om Feyenoord op 2-1 te zetten.

13.08:
Vertonghen kan vrij koppen bij Ajax' eerste hoekschop. De Kuip haalt opgelucht adem als Mulder kan vangen.

13.08:
Na een aanval over veel schijven kan Theo Janssen schieten. Net naast, bal van richting veranderd. Corner Ajax.

13.06:
38 minuten gespeeld als Ajax naar een gaatje zoekt in de Feyenoord-verdediging.

13.02:
Veel discussie op de perstribune over de gegeven strafschop: was het er nou wel een of niet? De eerste herhaling geeft ook geen onomstotelijk bewijs. Vertonghen lijkt de bal te raken. Voorzichtige conclusie: een zware straf.

13.00:
'En wie niet springt... Wie niet springt, die is een jood' zingt de hossende massa.

12.59: 1-1 Feyenoord!
Guidetti weet zich wel raad met zo'n buitenkansje. De spits ramt de bal overtuigend de kruising in.

12.58: Penalty Feyenoord!
Vertonghen zet een sliding in en lijkt de bal te spelen. Of raakt hij Guidetti ook? De Zweede gaat in ieder geval neer en arbiter Kuipers fluit na evenige twijfel voor een strafschop.;

12.56:
Schot van Eriksen enkele meters over.

12.55: Geblunder
van Nelom. Ebecilio onderschept en móet Ajax op 0-2 zetten, maar wil doelman Mulder voorbij in plaats van te schieten. Mulder blijft goed naar de bal kijken en onderschept.

12.54:
Mooie steekpass op Kamohelo Mokotjo, die vrij kan voorzetten. Komt hier de 1-1? Nee, pass Zuid-Afrikaan is te slap, Vertonghen kan wegwerken. Wel weer een hoekschop.

12.52:
Feyenoord heeft enórm veel moeite om de bal in de ploeg te houden. Nu is het weer Miquel Nelom die balverlies leidt. Bij de goal van Eriksen was het Guyon Fernandez die inleverde.

12.48: Grote kans Feyenoord!
Guidetti komt knap voor zijn man en test Vermeer. De Ajax-keeper moet lossen, maar voorkomt wel een snelle gelijkmaker.

12.47: 0-1 Ajax!
Ajax countert onder leiding van Lorenzo Ebecilio en Cristian Eriksen naar 0-1. De Deen schiet schitterend met zijn linker in de verre hoek. Een

12.46:
Tweede hoekschop Feyenoord als Daley Blind wegwerkt.

12.45:
Feyenoord heeft moeite met de opkomende verdedigers van Ajax. Ook Jan Vertonghen kan het halve veld over lopen en uithalen. Pegel van de Belg gaat een meter naast de kruising.

12.44: Oef, wat een kans
. Vurnon Anita mag vrij opkomen van Feyenoord en gaat als laatste eenvoudig Ron Vlaar voorbij. Eén op één met doelman Erwin Mulder faalt de Ajax-back met zijn zwakkere linker.

12.42:
Twaalfde minuut, kippenvel bij massaal 'You'll Never Walk Alone' van de Feyenoord-supporters. Een stadion vol met omhoog geheven sjaaltjes en hier en daar een fakkel, het blijft een machtig gezicht.

12.40:
Onderschepping Jordy Clasie. De 'stofzuiger' brengt de bal bij Guidetti, die kan uithalen. Vermeer kan redelijk eenvoudig redding brengen. Eerste mogelijkheid van de wedstrijd.

12.37:
Kansen blijven voorlopig uit. Nog altijd een dominant Ajax en een Feyenoord dat de bal telkens weer (knullig) kwijt raakt.

12.34:
Ajax tikt Feyenoord in beginfase van kastje naar de muur. 'Jagen, jagen', schreeuwen de fans. Gejuich als de Amsterdammers na bijna twee minuten dan eindelijk balverlies leiden.

12.32: Ajax-keeper Vermeer laat even los, maar heeft hem alsnog.

12.32:
Hoekschop voor Feyenoord na eerste aanval Feyenoord, nadat Ajax de eerste minuten de bal in de ploeg hield.

12.30: Begonnen!
Flink fluitconcert, want de Amsterdammers trappen af.

12.28:
De opstelling van Ajax is enkele minuten geleden al opgenoemd als de elf van Feyenoord worden omgeroepen als de spelers op het veld staan. 'En de twaalfde speler, dat is het Legioen!.'

12.27:
De spelers komen onder aanvoering van arbiter Kuipers het veld op. Het stadion ontploft, volop vuurwerk.

12.17: De spanning is voelbaar in het stadion. De fans van de thuisclub voelen dat het voor het eerst sinds 2006 mogelijk is: een overwinning op Ajax. Bovendien komt Feyenoord dan op de ranglijst naast de aartsrivaal te staan. De Amsterdammers moeten op hun beurt winnen om in de buurt te blijven van PSV, AZ en FC Twente.

12.05:
Guidetti, de nieuwe cultheld van het Feyenoord-legioen, wordt het hardst toegezongen. Ajax-supporters mogen er, zoals bekend, nog steeds niet bij zijn in uitduels in Rotterdam-Zuid.

12.03:
En ook de veldspelers van zowel Feyenoord als Ajax warmen zich op. De reacties van het publiek, de Amsterdammers kwamen als eerste de catacomben uit, spreken voor zich.

11.58:
Keiharde housemuziek dendert door de speakers in De Kuip. Het stadion is een half uur voor de wedstrijd al zeker voor 75 procent gevuld.

11.55:
Luid gejuich als de keepers van Feyenoord het veld betreden.

11.50:
Warming-up keepers Ajax, striemend fluitconcert.

11.42: Wissels Ajax:
Cillessen, Lodeiro, Bulykin, Aissati, Ligeon, Klaasen en Veltman.

11.40: Opstelling Ajax:
Vermeer; Anita, Van Rhijn, Vertonghen, Blind; Janssen, Enoh, Eriksen, Sulejmani, De Jong en Ebecilio.

11.37: Wisselspelers Feyenoord:
Lamprou, Swerts, De Vrij, Cabral, Achahbar, Cissé en Trindade de Vilhena.

11.34: Opstelling Feyenoord:
Mulder; Leerdam, Vlaar, Martins Indi, Nelom; Clasie, Bakkal, Mokotjo; Schaken, Guidetti en Fernandez.

11.31:
'Wij komen jou waarschuwen. Je moet oprotten uit de Arena. Jij weet niet welke maatregelen wij kunnen nemen tegen jou en jouw gezin', luidde de boodschap volgens Sturkenboom, die aangifte deed. 'Ik ben erg geschrokken. Dit was pure intimidatie.'

11.29:
Ook rondom Klassiekers gaat de bestuurlijke oorlog bij Ajax letterlijk en figuurlijk door. Een groep supporters heeft Martin Sturkenboom een 'laatste waarschuwing' gegeven. De algemeen directeur ad-interim kreeg in de nacht van woensdag op donderdag een bezoekje van tientallen aanhangers van de Amsterdamse club.

11.25:
John Guidetti staat in de basis bij Feyenoord, zo horen we net. Andere 21 namen volgen snel als de opstellingen officieel zijn.

11.23:
Denkend aan Klassiekers in De Kuip, krijgt John de Wolf weer kippenvel. 'Wij sliepen de avond voor de wedstrijd in een hotel in Nieuwerkerk aan den IJssel. Als we dan met de bus naar het stadion reden, zag je de mensen rijen dik naar De Kuip wandelen. Ik zat dan bijna met mijn neus tegen het raam geplakt, zo mooi vond ik dat.'

Volledig scherm