Volledig scherm
© AD Sportwereld

Ajax viel mij erg tegen

column AD-columnist Willem van Hanegem genoot dit weekend niet alleen van Tom Dumoulin, ook de play-offs vermaakten hem. En Ajax? Manchester United won verdiend de Europa League.

Natuurlijk keek ik gisteren naar de fantastische zege van Tom Dumoulin. Maar uiteraard zag ik ook de vreugde en het verdriet in de play-offs. NAC, dat onder trainer Stijn Vreven in elk geval een elftal met karakter is geworden, heeft het toch maar geflikt. Ook bij Roda JC was er vreugde, maar ik vraag me oprecht af of hoe lang het daar nog goed gaat. Het is tijd dat daar beleid wordt gemaakt voor de komende jaren, want ze hebben er een totale chaos van gemaakt in Kerkrade.

Nu zag ik Huub Stevens weer met een bril en een enorme portofoon op de tribune zitten. Instructies gevend aan de reservebank van Roda JC waar het wemelde van de oud-spelers. Ik moest er vooral erg om lachen. Nee, Yannis Anastasiou zat niet meer op die bank. Die sneuvelde, nadat hij in de winterstop een buslading met onbruikbare spelers in zijn kleedkamer binnengereden zag worden. MVV had de streekgenoot zomaar een duw naar de eerste divisie kunnen geven, maar zullen ze zich dat in Kerkrade wel realiseren?  

Ajax viel mij erg tegen in de finale van de Europa League. Volstrekt kansloos tegen het Manchester United van José Mourinho. Zoals die Antonio Valencia die Amin Younes opvrat, dat was het hele verhaal. Dan hoor ik al die mensen weer zielig piepen over de speelwijze van die Engelsen. Ik ben er zelf ook niet gek op, maar door het zo te doen wisten ze gewoon zeker dat ze zich alsnog zouden plaatsen voor de Champions League.

Quote

Zoals die Antonio Valencia die Amin Younes opvrat, dat was het hele verhaal

Ajax moet komend seizoen wel weer iets winnen. Maar de club mag met enig vertrouwen de nabije toekomst ingaan. Die Frenkie de Jong, die kan wel wat hè. Die gozer zie ik voortdurend de regie nemen als hij invalt. Donny van de Beek wordt wel heel erg gepusht door mensen in de voetballerij, maar hij is wel een talent natuurlijk. Net als Justin Kluivert en Abdelhak Nouri. En natuurlijk Matthijs de Ligt. Al moeten we ophouden over zijn leeftijd. Hij heeft het fysiek van een volwassen speler en hij staat er niet omdat hij zo jong is, maar omdat hij kwaliteiten heeft. 

FC Utrecht heeft alsnog het ticket voor de voorronde van de Europa League. Met die club heb ik iets en met AZ ook. In Alkmaar had AZ donderdagavond wel zeven goals kunnen maken. Nu gaven ze het weg, al vond ik dat scheidsrechter Pol van Boekel invloed had op het resultaat. FC Utrecht mocht op en naast het veld erg ver gaan.

Het seizoen zit er bijna op. Ja, Oranje speelt nog. Marokko, Ivoorkust en Luxemburg, geen duels om lekker voor te gaan zitten, maar ik ben wel nieuwsgierig. Ik las ergens dat de selectie van bondscoach Dick Advocaat volkomen logisch was. Ik mis jongens als Erik Pieters, Patrick van Aanholt en Leroy Fer. Die gasten draaien al zo lang mee in Engeland, waarom neem je die nou niet op in de selectie voor deze drie interlands?

Wesley Sneijder kan volgende maand het record meest gespeelde interlands afpakken van Edwin van der Sar. Dat is wat hoor. Als hij maar niet puur om die reden wordt opgeroepen. Tegen Italië moest Arjen Robben ingrijpen bij die twee keepers Frans Hoek en Fred Grim om hem nog even op het veld te krijgen. Dat vond ik pijnlijk. Sneijder verdient beter.