Volledig scherm
Oussama Assaidi (L) van sc Heerenveen in duel met Dirk Marcellis (R) van AZ.

AZ herpakt zich in Heerenveen

HEERENVEEN - Na twee pijnlijke nederlagen tegen Excelsior (1-2) en PSV (0-4) had AZ dringend behoefte aan een overwinning in de eredivisie. Zaterdag bleek sc Heerenveen het ideale slachtoffer. De Friezen hadden voor eigen publiek een slechte dag en de Alkmaarders maakten daar optimaal gebruik van: 0-2. AZ kwam zo op één punt van nummer vijf ADO Den Haag dat zondag nog Feyenoord ontvangt.

'Dit kwam zeker goed van pas. Het was een terechte overwinning', reageerde coach Gertjan Verbeek die geschorst was en vanaf de tribune moest toekijken. Assistent Martin Haar nam de honneurs waar op de bank. Opmerkelijk genoeg verscheen Verbeek wel op de afsluitende persconferentie. 'Ik heb me niet bemoeid met de tactiek tijdens de wedstrijd. Dat moet ik even melden, anders krijg ik problemen met de KNVB.' De schorsing van de voetbalbond vervalt na de wedstrijd.

Onwennig
AZ speelde zonder vaste krachten als doelman Sergio Romero, Niklas Moisander en Maarten Martens wel wat onwennig. De doelpunten kwamen dan ook toevallig tot stand. Pontus Wernbloom mocht na amper een half uur uit een corner vrij inkoppen van de defensie van Heerenveen. Hector Moreno benutte ruim twintig minuten voor tijd de rebound nadat Heerenveen-doelman Kevin Stuhr Ellegaard een schot van Kolbeinn Sigthorsson niet onder controle kreeg.
 
De defensie van Heerenveen zag er in beide gevallen niet goed uit. Trainer Ron Jans passeerde aanvoerder Michel Breuer in de laatste linie, maar de Serviër Igor Djuric en de Tsjech Milan Kopic gaven veel te veel ruimte weg. De coach moest in de rust wel ingrijpen en bracht tot genoegen van de Friese fans Breuer in voor Djuric. De entree van Bas Dost zorgde in de tweede helft voor gemengde gevoelens bij het thuispubliek.
 
Ajax
Het is de spits kennelijk nog niet helemaal vergeven dat hij vorige maand een vertrek naar Ajax wilde afdwingen. Twintig minuten voor tijd was Dost wel dicht bij zijn eerste treffer sinds de arbitragezaak. De lat stond de clubtopscorer echter in de weg. Dat was het verhaal van de wedstrijd volgens Jans. 'Het zat niet mee en als dat gebeurt, sluipt er twijfel in ons spel.' Hij ziet zijn ploeg niet meer bij de eerste vijf eindigen. Het gat met ADO is zeven punten. 'We moeten ons richten op de play-offs.'