Bij Feyenoord wil iemand mij uit de boeken gummen

Volledig scherm
 Ik hoef ook niet in mijn eentje bij Pauw&Witteman te zitten om mijn verhaal te doen. Ik wilde het hier alleen wel even kwijt. Zoals ik het ook nog kwijt wil, dat ik hoop dat Ajax weer gaat focussen op voetballen. Want ik hoop voor héél Ajax en een beetje voor mezelf dat ze dinsdag tegen Olympique Lyon een goed resultaat halen.  
Willem van Hanegem

Voor de spelers, de supporters en de technische staf van Feyenoord ben ik erg blij met de overwinning van gisteren op Vitesse. Ik heb echt een heel goed Feyenoord gezien: gedurfd, aanvallend, aantrekkelijk, heel erg dwingend. Vitesse werd weggespeeld. Ik had Feyenoord alleen in de slotfase liever nog wat meer op het resultaat gefocust gezien. Nu wilden ze vooral de tegenstander voor aap zetten, dat moet je dus niet doen. Het zou volgende week zomaar weer eens tegen kunnen vallen, dat weet ik best.

Maar gisteren in Arnhem reikten ze tot een erg hoog niveau, nog hoger dan eerder dit seizoen tegen Ajax en AZ. Vorig jaar wonnen ze ook af en toe, maar toen waren zelfs de goede wedstrijden niet om aan te gluren. Daarnaast zaten ze er toen als geslagen honden bij steeds: in de dug-out, op de tribunes en op kantoor. Toen accepteerde iedereen dat het was zoals het was, er zat totaal geen vooruitgang meer in. Dat is deze competitie dus wel even anders.

Je merkt dat zelfs aan het publiek. Er wordt weer meer verwacht van de spelers, Ronald Koeman geeft dat zelf als eerste aan. Er zit genoeg in zijn spelersgroep om er elke week weer veel van te verwachten. Dat blijkt af en toe, zoals gisteren weer.

Nou, dan moet je daar je beleid op afstemmen. Je moet als trainer meer wedstrijden op je top willen spelen. Dat vereist veel training en een heel scherpe coaching. Nou, dat maakt Koeman waar. Ik geniet daar erg van als het goed gaat. Gaat het wat minder, dan baal je, maar dat apathische gedrag van vorig jaar is helemaal weg uit de Kuip en dan erger ik me ook als het even tegen zit een stuk minder.

Ik zeg overigens niet voor niets dat ik blij ben voor supporters, spelers en trainers. De rest van Feyenoord, noem dat het management, heb ik niet zo hoog zitten. Ik weet niet goed wat ik ze misdaan heb, maar ze zwijgen me het liefst hartstikke dood.

Er is onlangs onder verantwoordelijkheid van de club een boek over en met echte Feyenoorders uitgekomen. Wouter Bos stond er in en nog een heleboel anderen. Ik niet. Dat steekt me eigenlijk wel. Niet dat ik om aandacht verlegen zit, maar ik vind het zo sneu van die mensen.

En ik geef nogmaals toe, ik vind het als Feyenoorder pijnlijk. Het gaat hier om een boek dat onder het Legioen verspreid is, er komen clubiconen en anderen aan het woord over hun liefde voor Feyenoord. Als je daar mij dan niet in voor laat komen, dan heb je daar een bedoeling mee. Maar laat me dat dan even weten. Het is kleinzieligheid van de ergste soort. Zo gingen ze vroeger te werk achter het IJzeren Gordijn.

De man die hierover besloten heeft, is geen Feyenoorder, het moet een klein figuur zijn, eentje die denkt dat hij de geschiedenis kan veranderen. Walgelijk type moet dat zijn. En waarom? Omdat ik af en toe kritisch ben? Omdat ik niet hard genoeg roep hoe goed het financieel weer gaat met Feyenoord? Nou, ik ben gewoon helemaal niet overtuigd van de financiële wederopstandig van mijn club.

Laat ze het mij maar uitleggen, ik heb geen boekhouden gestudeerd, maar ik begrijp wel dat als je je beste spelers moet verkopen aan PSV en FC Twente, dat je er dan beroerd voor staat. Je verliest in technisch opzicht terrein om je cijfers er op de korte termijn wat florissanter uit te laten zien. Ik zou zeggen, belazer als je het per se wil een ander, maar mij dus niet. Ik trap niet in die hosannaverhalen van die mensen.

Ze willen toegejuicht worden omdat ze een klein begin hebben gemaakt met het opruimen van de financiële shit die onder hun eigen verantwoordelijkheid is gegroeid. En als je daar niet aan meedoet, word je uit je eigen geschiedenisboek gegumd. Wat een triestheid.

Maar laat ik er over ophouden, ik heb geen zin om mijn club net als bij Ajax gebeurt in een chaos te storten. Ik hoef ook niet in mijn eentje bij Pauw&Witteman te zitten om mijn verhaal te doen. Ik wilde het hier alleen wel even kwijt. Zoals ik het ook nog kwijt wil, dat ik hoop dat Ajax weer gaat focussen op voetballen. Want ik hoop voor héél Ajax en een beetje voor mezelf dat ze dinsdag tegen Olympique Lyon een goed resultaat halen.

Waarom? Omdat ik niet hard genoeg roep hoe goed het financieel weer gaat met Feyenoord?