Volledig scherm
Oscar Pistorius. © ap

'Blade runner' mag meedoen aan Olympische Spelen

UpdateDe Zuid-Afrikaan Oscar Pistorius mag meedoen aan de Olympische Spelen in Londen. De atleet, beter bekend als de 'blade runner' werd vandaag geselecteerd door het Zuid-Afrikaans olympisch comité. Nooit eerder nam een sporter met amputaties deel aan de Spelen.

Volledig scherm
© AP

Pistorius, die twee kunstbenen van carbon heeft, zal zijn land vertegenwoordigen op de estafette van de 4x400 meter. De 25-jarige atleet slaagde er net niet in om zich te kwalificeren voor de individuele 400 meter. Hij liep minder dan een kwart seconde onder de limiet tijdens het Afrikaans kampioenschap vorige week. Maar zijn nationale olympische comité echter enige clementie voor de man die met twee kunstbenen van koolstofvezel de wereldtop bereikte en liet hem toch toe tot de 400 meter.

Vorig jaar nam Pistorius deel aan het WK atletiek, waar de estafetteploeg van Zuid-Afrika zilver won op de 4x400 meter. Hij startte destijds niet in de finale, wat voor veel commotie zorgde. In 2008 kwam Pistorius nog in actie bij de paralympics in Peking. Daar won hij goud op de 100, 200 en 400 meter.

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© ap