Volledig scherm
© EPA

Bouchra van Persie is welkom zolang Robin maar scoort

Bij Oranje zijn de vrouwen en vriendinnen nadrukkelijk in beeld. Maar bij de Rode Duivels worden ze juist geweerd. Hoe zit het met de rol van de 'WAG's', de Wives and Girlfriends, zoals de Britse pers hen noemt? Brengen intimiteit, seks en huiselijke gezelligheid voetballers tot betere prestaties? Of juist niet?

Quote

Vrouwen kunnen dat groepspro­ces verstoren, omdat zij invloed op hun mannen hebben

Matty Verkamman, Oranje-historicus
Volledig scherm
© ANP

Ook 4 jaar geleden in Zuid-Afrika waren de spelersvrouwen erbij. Maar in Brazilië zijn ze er opvallend váák bij. En ook nog eens op momenten die vroeger ondenkbaar waren. De sportpers tekende afgelopen zaterdag een beetje perplex op dat de dames de ochtend voor de historische 5-1 nog in het spelershotel waren geweest. Een paar uur vóór het mirakel!

En de spelersvrouwen zijn dit keer niet alleen. Ze hebben complete families meegetroond. Opa's. oma's, zonen en dochters. Daags na zijn zweefduik entertainde Van Persie tot vermaak van de fotografen op het trainingsveld het spelerskroost.

Stemming
Het maakt allemaal deel uit van Louis van Gaals 'totale-mens-principe'. 'De psyche van een speler, hoe hij zich voelt, wordt beïnvloed door zijn stemming.' En één ding is duidelijk: hoe verder Van Gaal komt, hoe meer aandacht zijn principe krijgt. Maar oh, als Holland de verwachtingen niet inlost. Dan wordt er weer jaren gedelibereerd of de vrouwen niet thuis hadden moeten blijven.

Vrouwen hebben vaker dan eens de schuld gekregen van de grote gemiste kans, weet Oranje-historicus Matty Verkamman. Neem het verhaal dat Johan Cruijffs eega Danny 'ons' de beker in 1974 kostte. Danny zou Johan, nadat hij met blote vrouwen in het zwembad betrapt was, zo aan zijn hoofd hebben gezeurd dat hij in 1974 afgemat in de finale verscheen. En Danny zou 's lands grootste voetbaltroef 4 jaar later zelfs hebben belet mee te doen.

Of dat verhaal klopt of niet, de discussie 'wel of geen vrouwen' wordt tot op de dag van vandaag nog altijd opgewonden gevoerd. Zo is er dit keer in Engeland lang gesteggeld over de vraag of de stoet beroemde spelersvrouwen, die in 2006 ietsje te veel aandacht trok, wel meemoest.

Al in 1934, de eerste keer dat Nederland aan een WK meedeed, ging het er volgens Verkamman over. Toenmalig bondscoach Bob Glendenning was zo beducht voor de fnuikende invloed van - buitenechtelijke - vrouwen, dat hij de selectie elke dag een libidoremmend drankje gaf. Glendennings interventie kwam niet uit de lucht vallen.

Aanvaller Kees Mijnders had in België in aanloop naar het toernooi een geslachtsziekte opgelopen. Het thema speelde ook in aanloop naar 1974. Ernst Happel, die bondscoach had moeten worden, vond in Voetbal International dat spelers veel naar de hoeren moesten, want met een volle zak voetballen kon niet en bezoek van de echtgenotes leidde maar af. Verkamman: 'Daar reageerden de spelersvrouwen niet, eh, echt goed op, dus exit Happel.' Rinus Michels nam zijn plek in.

Topschaatser
Volgens sportpsycholoog Matthijs Kruk presteren topvoetballers beter als ze alleen met voetbal bezig zijn. Maar er is verschil tussen individuele sporters en teamsporters. 'Als topschaatser kan je je eigen gang gaan. Maar de spelers van het Nederlands elftal moeten in korte tijd een hecht team worden om in een paar weken een topprestatie neer te zetten. Vrouwen kunnen dat groepsproces verstoren, omdat zij invloed op hun mannen hebben.' Het onderwerp 'seks', dat ook altijd weer opduikt, staat er volgens Kruk wat los van. 'Seks op zichzelf hoeft mannen niet van hun prestatie af te leiden. Het gaat vooral om de invloed van mensen dichtbij. Hoe dichterbij, hoe meer invloed. Op het humeur. De gemoedsrust. Het zelfvertrouwen.'

De Vlaamse sportarts Chris Goossens heeft onderzoek naar de 'sekskwestie' gedaan. Hij stelde aan de hand van een proef met twaalf spelers vast dat seks vlák voor de wedstrijd af te raden is. 'We concludeerden dat de mannen na seks een dag later over minder energie beschikten. Maar goed, dat effect was vrij snel weg. Na 48 uur hadden ze weer hetzelfde energylevel.'

Verkamman weet één ding zeker. Als Oranje top presteert, begint niemand erover. Maar als het tegenvalt? 'Dan worden randzaken hoofdzaken, en de spelersvrouw is zo'n randzaak.' Zou dan niet Van Persie de schuld krijgen, maar zijn vrouw Bouchra? 'Dat zou kunnen, maar dat betekent uiteraard niet dat het terecht is, hè?'

Volledig scherm
© epa