Volledig scherm
© anp

Bouwmeester leert Rio steeds beter kennen

De titel 'Braziliaans kampioen' is leuk, maar daar ging het Marit Bouwmeester niet om. Ze zeilde afgelopen week in Rio de Janeiro vooral om nóg beter vertrouwd te raken met het water en de kenmerkende omstandigheden rond de Braziliaanse stad, waar het over een half jaar op de Olympische Spelen ook moet gebeuren.

Volledig scherm
© anp
Quote

'Uiteinde­lijk gaat, denk ik, een allrounder het goud winnen hier. Maar wel een allrounder met lokale kennis. Daarom komen wij hier nu al zo vaak.'

Marit Bouwmeester

Bouwmeester won het Open Braziliaans kampioenschap, ze versloeg zelfs een paar mannen, en voelde zich 'comfortabel op het water'. ,,Varen in Rio is anders dan anders", vertelt ze via de telefoon. ,,Het is een wereldstad, de bergen en gebouwen beïnvloeden de wind, die steeds van kracht en richting verandert. De baai is groot, maar heeft een kleine opening, wat voor aparte stromingen zorgt. Straks op de Spelen racen we op banen op zee en in de binnenbaai. Elke baan heeft zijn eigen karakter, ik wil me zo goed mogelijk voorbereiden door die karakters te leren kennen. Uiteindelijk gaat, denk ik, een allrounder het goud winnen hier. Maar wel een allrounder met lokale kennis. Daarom komen wij hier nu al zo vaak."  

Collega Dorian van Rijsselberghe beklaagde zich vorige maand, niet voor het eerst, over de kwaliteit van het zeewater in Rio. Dat ligt vol troep en is gevaarlijk voor de gezondheid. Bouwmeester houdt zich op de vlakte. ,,Ik houd me er minder mee bezig, maak me ook minder zorgen. Dat het vies water is, is duidelijk. Maar ik denk dat het straks bij de Spelen wel in orde zal zijn."  

De Friezin is vooral met zichzelf bezig. Met haar coach Jaap Zielhuis en haar broer en trainingspartner Roelof blijft ze nog een week in Rio om te trainen, en reist dan door naar Miami voor een wereldbekerwedstrijd. Daar zal de wereldtop aanwezig zijn. ,,Vorig jaar was hartstikke goed, ik stond bij alle grote evenementen op het podium, maar het was niet perfect. Vaak omdat ik het zelf weggaf. Er moet dit jaar een stapje bij."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Live Voetbal

home logo ADO Den HaagADO
EINDE
1-0
PEC ZwolleZWO
away logo

poll

De goal van Nicolás Tagliafico werd terecht afgekeurd

De goal van Nicolás Tagliafico werd terecht afgekeurd

  • Eens (35%)
  • Oneens (65%)
49948 stemmen