Volledig scherm
De Olympische vlam in de Braziliaanse staat Bahia. © afp

Brazilië start corruptieonderzoek rond Olympische Spelen

Braziliaanse autoriteiten gaan onderzoek doen naar mogelijke corruptie bij het gebruik van overheidsgeld rond de Olympische Spelen. Volgens persbureau Reuters wordt gekeken naar de bouw van sportfaciliteiten maar ook naar de dienstverlening rond het sportevenement.

De Olympische Spelen vinden plaats in augustus in Rio de Janeiro. Eerder al was er een justitieel onderzoek van start gegaan naar het moderniseren van gebieden rond stadions. Nu zegt de openbaar aanklager dat er gekeken wordt naar uitgaven aan beveiliging, bouwprojecten en aan het schoonmaken van vervuild water.

De Guanabara-baai en verschillende meren rond Rio worden gebruikt voor zwem- en zeilwedstrijden. Ondanks verschillende schoonmaakacties zijn ze vervuild met rioolwater. Brazilië hoopte tijdens de Olympische Spelen te kunnen pronken met een welvarend land. Maar inmiddels is president Dilma Rousseff aan de kant gezet, lijdt de economie onder een zware recessie en kampt het land met de uitbraak van het zika-virus.

De vijf bouwbedrijven die verantwoordelijk zijn voor de faciliteiten tijdens de Olympische Spelen bleken eerder al betrokken bij een groot corruptieschandaal rond Petrobras. Het justitieel onderzoek rond dit oliebedrijf leidt nu tot de corruptievermoedens rond de Spelen. De openbaar aanklager verwacht binnen enkele weken met de uitkomsten van het corruptieonderzoek te komen.

Live Voetbal

home logo NederlandNED
18:00
CanadaCAN
away logo