Volledig scherm
© AFP

Ceferin met overmacht verkozen tot nieuwe UEFA-voorzitter

Michael van Praag volgt Michel Platini niet op als voorzitter van de UEFA. De preses van de KNVB leed woensdag tijdens de verkiezingen voor een opvolger van de afgezette Fransman een zware nederlaag tegen Aleksander Ceferin. De Sloveen kreeg maar liefst 42 stemmen, Van Praag slechts dertien.

Nabeschouwing

Volledig scherm
Van Praag hield vlak voor de verkiezingen nog een toespraak © EPA

Het verlies van Van Praag kwam niet als een verrassing. Ceferin, relatief onbekend in de voetbalwereld, veroverde de afgelopen weken de steun van veel Europese bonden. Ook grote landen als Duitsland, Frankrijk en Rusland schaarden zich achter de 48-jarige jurist, net als veel bonden uit Scandinavië.

Underdog
Van Praag veranderde in korte tijd van favoriet tot underdog. Van opgeven wilde hij echter niet weten. Al was het maar om de bonden die wel in hem geloofden niet in de steek te laten. Tot het laatste moment vertelde hij in zijn kansen geloven. ,,Ik heb ook veel toezeggingen. Ik kan het fout hebben, maar volgens mij wordt het een close call."

'Kroon op het werk'
De 68-jarige Van Praag wilde van de UEFA graag een eerlijke en transparante bond maken. Het voorzitterschap van de Europese voetbalbond had een kroon op een mooie loopbaan als voetbalbestuurder moeten worden. Met Van Praag als voorzitter vierde Ajax in de jaren negentig grote successen. De voorzitter van de KNVB bekleedde de afgelopen jaren verschillende topfuncties bij de UEFA, waar hij op dit moment één van de vice-voorzitters is.

FIFA
Van Praag strijdt al jaren voor een eerlijk voetbal. Twee jaar geleden drong hij als eerste aan op het vertrek van Sepp Blatter bij de FIFA. Hij stelde zich kandidaat voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond toen de beledigde Zwitser niet wilde vertrekken. Van Praag nam uiteindelijk niet deel aan die verkiezingen omdat hij ten onrechte dacht dat Prins Ali uit Jordanië zo wel kon winnen van Blatter.

Nummer zeven
Vervolgens wilde Van Praag zijn idealen graag naleven als baas van de UEFA. Dat is hem niet gegund, zo bleek tijdens de verkiezingen in het Grand Resort Lagonissi Hotel van Athene. Na de Deen Ebbe Schwartz, de Zwitser Gustavson Wiederkehr, de Italiaan Artemio Franchi, de Fransman Jacques Georges, de Zweed Lennart Johansson en de Fransman Platini heeft de Europese voetbalbond nu met Ceferin een Sloveense voorzitter.

Volledig scherm
Van Praag feliciteert Ceferin met zijn overwinning © AP

Sportief verliezer
Van Praag toonde zich een sportief verliezer na zijn nederlaag in de verkiezingen voor het voorzitterschap van de UEFA. ,,Verliezen is niet leuk", zei hij nadat zijn enige concurrent Aleksander Ceferin 42 van de 55 stemmen had gekregen.

,,Maar we zijn geen vijanden en hebben hetzelfde doel. We willen een andere en betere UEFA. De democratie heeft gesproken. Ik respecteer dat. Ik wil Ceferin feliciteren en ik kan hem steunen. Ik bied hem mijn diensten aan. Ik wil eenheid uitstralen", zei Van Praag die nog wel vice-voorzitter van de UEFA is. ,Ik ben tot maart volgend jaar nog zeker bestuurder van de Europese voetbalbond. Ceferin is voorzitter en hij kan in theorie andere vicevoorzitters aanstellen. Dat verwacht ik echter niet, want hij zegt steeds dat hij me nodig heeft.''

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Bedankt voor het volgen van ons liveblog over de verkiezing van de nieuwe UEFA-voorzitter. De Sloveen Aleksander Ceferin won deze met overmacht van Nederlander Michael van Praag.

De eerste reactie van Van Praag:

Het UEFA-congres is afgelopen.

Van Praag zegt blij te zijn met de openheid van de hele verkiezingscampagne en feliciteert Ceferin met zijn overwinning. Ook bedankt de Nederlander de landen die op hem hebben gestemd en vraagt hen zich nu achter Ceferin te scharen.

,,Het is een grote eer, maar ook een grote verantwoordelijkheid. Mijn familie is trots en heel Slovenië ook. Hopelijk zijn jullie straks ook allemaal trots op mij", is de winnaarsspeech van Ceferin.

Ceferin kreeg uiteindelijk 42 stemmen, terwijl er 13 landen op Van Praag hebben gestemd.

Aleksander Ceferin is de nieuwe voorzitter van de UEFA. De Sloveen heeft, zoals verwacht, meer stemmen gekregen dan Michael van Praag.

Wales heeft als laatste land haar stem uitgebracht. De stemmen worden nu handmatig geteld. De winnaar wordt vervolgens meteen bekend gemaakt.

Bert van Oostveen heeft net namens de KNVB gestemd.

Toplanden als Engeland, Frankrijk en Duitsland hebben zojuist gestemd. Ondanks dat sommige bonden al voor vandaag openlijk hebben laten weten op wie ze zullen stemmen, is de stemming geheim.

De stembus is geopend. Alle landen worden op alfabetische volgorde één voor één naar voren geroepen om hun stem uit te brengen.

Als het op de speeches aankomt, staat Van Praag al met 1-0 voor.

,,Voetbal zal altijd op de eerste plaats staan en dat zal mijn hele leven niet veranderen", zijn de laatste worden van de Sloveense opponent van Van Praag.

,,Bruggen bouwen is goed, maar het bouwen van stadions, voetbalvelden, trainingsaccomodaties en een toekomst voor onze jeugd is beter", aldus Ceferin, die doelt op het programma van Van Praag.

Ceferin beschouwt vandaag als een 'einde van een tijdperk en de start van een nieuwe. ,,Een tijdperk waarin privileges tot het verleden horen. Ik ben de meest succesvolle UEFA-voorzitter die u ooit zult hebben. Door samen te werken kunnen we samen onze doelen bereiken."

,,Ik te jong en onervaren? Ik weet het niet. Ik ben bijna vijftig jaar oud en geef leiding aan de Sloveense voetbalbond. Het is respectloos voor alle voorzitters van kleine voetbalbonden om ze 'te jong' te noemen. Presidenten van deze bonden moeten juist creatief en inspirerend zijn. Wat ik wel weet, is dat ik een teamspeler ben. Een man met passie en een man van zijn woord. In ieder geval geen showman."

De beurt is nu aan Ceferin. ,,In de afgelopen drie maanden heb ik het voorrecht gehad om de eenheid en solidariteit van de voetbalfamilie te voelen."

Van Praag maakt nogmaals een verwijzing naar zijn leeftijd en quote Mick Jagger. ,,Time is on my side." Lees hier de hele speech terug.

,,Ik wil voorzitter worden van een meer transparante, een goedkopere en een eerlijkere UEFA. Die fundering moeten we nu gaan leggen. Ik wil weer trots zijn op de voetbalwereld. Het is tijd voor nieuw leiderschap. Bij een uitverkiezing zal ik direct naar Nyon verhuizen."

Van Praag vertelt in zijn relaas over kleine voetballanden over zijn tijd als voorzitter van Ajax. ,,Destijds wonnen we de Champions League, nu is Ajax niet eens geplaatst voor de Champions League. De grote voetballanden groeien te hard in vergelijking met alle andere landen, waardoor de verschillen veel te groot worden. Meer clubs moeten kans hebben op succes."

laad oudere berichten

Voorbeschouwing

Michael van Praag hoort vandaag in Athene of hij de nieuwe voorzitter van de UEFA wordt. Hij neemt het tijdens de verkiezingen voor een opvolger van de afgezette Michel Platini op tegen Aleksander Ceferin.

De Sloveen lijkt torenhoog favoriet maar Van Praag bestrijdt dat. De preses van de KNVB gelooft in zijn kansen en zegt aanwijzingen te hebben dat hij veel steun geniet. De 68-jarige Amsterdammer wil van de UEFA een eerlijke en transparante bond maken.
Afgevaardigden van 55 Europese voetbalbonden bepalen woensdag in de hoofdstad van Griekenland of de voorzitter van de KNVB of de Sloveen Alexander Ceferin de Fransman Michel Platini mag opvolgen als preses van de UEFA. De stemming is het laatste agendapunt van het twaalfde buitengewone congres van de Europese voetbalbond, dat om 9.00 uur Nederlandse tijd begint. Er zijn slechts twee grote agendapunten, dus het kan woensdag al vrij snel bekend worden of de UEFA een Nederlandse voorzitter krijgt.

Ceferin begint als grote favoriet aan de verkiezingen. De Sloveen, nog niet zo lang geleden relatief onbekend in de voetbalwereld, heeft in korte tijd veel steun gekregen. Grote landen als Rusland, Duitsland en Frankrijk staan achter hem, net als veel Scandinavische landen en bonden uit het oosten van Europa. Van Praag blijft echter strijdbaar en hoopt tijdens het congres met een speech van zo'n kwartier nog steun van enkele Europese bonden te winnen.

De verwachting is dat ook Platini de aanwezigen gaat toespreken. De afgezette voorzitter is door de UEFA uitgenodigd als een soort eregast. Platini werd geschorst en uit zijn functie gezet omdat hij een dubieuze betaling van 2 miljoen euro had aangenomen.