Volledig scherm
Gandu (links) speelde in 2011 voor Almere City © proshots

Christian Gandu hoeft nog niet terug naar Congo

Voormalig jeugdinternational Christian Gandu hoeft nog niet terug naar zijn geboorteland Congo. De speler van topklasser Magreb '90 kon elk moment het land uitgezet worden, maar Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat zijn zaak opnieuw bekijken. Dat meldt RTL Nieuws.

Verwarring rond de 23-jarige Gandu ontstond nadat hij een periode in Polen terugkeerde in Nederland. De IND wist lange tijd niet waar hij was, waardoor hij opnieuw een aanvraag moest doen voor een verblijfsvergunning. Omdat Congo nu beschouwd wordt als een veilig land, kwam hij daarvoor niet in aanmerking. Zo oordeelde ook de rechter. Door alle ophef wordt opnieuw naar de zaak gekeken.

Gandu vluchtte op zijn negende uit Congo naar Nederland. Op zijn twaalfde kwam hij in de jeugdopleiding van FC Utrecht terecht. Hij ontwikkelde zich tot een van de de grootste talenten van de club. Willem van Hanegem wilde hem in 2008 zelfs op vijftienjarige leeftijd laten debuteren in het uitduel met NAC Breda. Dit werd op het laatste moment door de KNVB verhinderd. Spelers mogen in Nederland pas op hun zestiende in het betaald voetbal uitkomen.

De buitenspeler kwam eerder in actie voor FC Utrecht, Borussia Dortmund, FC Groningen, Almere City, Zaglebie Sosnowiec, SK Skra en Oranje onder 15.