Volledig scherm
© getty

Clarence, de menselijke magneet

Gewend om heel de wereld over te reizen, maar gistermiddag was hij op de plek waar hij opgroeide. Daar, in Almere, lanceerde Clarence Seedorf een 'Ladies Run' die meisjes en hun moeders moet stimuleren te gaan hardlopen. Een project van de stichting Laureus Nederland, waarvan de 37-jarige voetballer bestuurslid is geworden. Een middagje Seedorf: 'Ik leef. Dus kan ik voelen. En daarom kan ik huilen.'

Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© getty

De giebelende scholieren zijn voor het eerst écht stil deze middag. Nelson Mandela kijkt vanaf een groot scherm de aula van het Echnaton College in. Clarence Seedorf kijkt terug. De handen in elkaar gevouwen voor zijn lichaam. Precies een minuut lang kijkt Seedorf onafgebroken naar zijn inspiratiebron. Knipperen met zijn ogen doet hij vrijwel niet.

Beschermheer
Mandela was jarenlang beschermheer van de internationale stichting Laureus, die met hulp van sporticonen jongeren aan het sporten wil krijgen. Vandaar dat de Zuid-Afrikaan ook hier wordt herdacht. En ja, de absurd korte 'minuut' stilte die FIFA-baas Sepp Blatter vorige week voor de loting van het WK in Brazilië hield voor Mandela, mag nog wel een keertje over.

Later op de dag, als Seedorf gevraagd wordt naar het belang van een WK voetbal voor het land Brazilië, haalt hij die pijnlijke kwestie weer aan. 'Voetbal is een bindmiddel, ja. Maar het moet wel op een goede manier worden gebruikt. Zo'n uitglijder van de FIFA-president is zonde. Voetbal is de grootste sport ter wereld. Maar ook de 'voetbalmarkt' moet ietsje verder kijken dan de neus lang is, vooral als het om sociale verantwoordelijkheid gaat.'

Driftig
Een beetje vilein statement. Hij kiest zijn woorden bedachtzaam, maar beslist. Zoals hij ook de regie van deze middag overneemt, net alsof hij tussen de lijnen staat eigenlijk. De organisatie probeert zich driftig en een tikkeltje overspannen aan het draaiboek te houden. Maar als blijkt dat het schema voor de korte interviewtjes (met alleen de stichting als onderwerp) in de soep loopt, roept Seedorf gewoon iedereen bij zich. Hoeft hij niet tien keer hetzelfde te vertellen, wel zo gemakkelijk.

Vier dagen terug stond hij nog met betraande wangen langs het veld in het imposante Maracanã. Seedorf had net zijn club Botafogo naar een 3-0 voorsprong gekopt, daarna kreeg hij een publiekswissel van zijn geliefde trainer Oswaldo de Oliveira. Het stadion klapte, Seedorf huilde. Het versterkte de suggestie dat hij afscheid gaat nemen. Lonkt een carrière als trainer van AC Milan? Seedorf stelde de Braziliaanse fans na afloop gerust. Zijn contract, dat nog een halfjaar doorloopt, dient hij gewoon uit.