Volledig scherm
PREMIUM
© ANP

Cruijff veel groter dan zijn eigen biografie

Tijdloos documentDe grootste Nederlandse voetballer aller tijden kreeg postuum de boeklancering hij verdiende. De autobiografie 'Johan Cruijff - Mijn Verhaal' is een tijdloos document, opgetekend uit de mond van Nummer 14 zelf. Maar verwacht vooral geen baanbrekende, nieuwe vergezichten.

Volledig scherm
Pep Guardiola en Jordi Cruijff © AP
Quote

Soms hoor je Cruijff praten, al zijn de hardnekkig­ste taalkron­kels er wel uitgehaald.

In Amsterdam rijdt een Johan Cruijff-tram door de stad. In het Auditorium van Nou Camp struikelde je deze maandag over de FC Barcelona-iconen, journalisten en naaste vrienden van de familie.  En bij boekwinkel Waterstones in Londen kwam Pep Guardiola opdraven, warm en waardig vertellend over zijn grote leermeester. (,,Tot Cruijff wist ik niks van voetbal.'')

Bij de grootste Nederlandse voetballer aller tijden (1947-2016) hoort ook de grootste boeklancering aller tijden, zo moeten ze gedacht hebben bij uitgeverij Nieuw Amsterdam, internationaal rechtenhouder Pan Macmillan en de Johan Cruyff Foundation.

Aan de autobiografie 'Johan Cruijff - Mijn Verhaal' is daarom een ongekende marketingmachine gekoppeld, met strak geplande lanceringen op diverse plekken in Europa. Zoon Jordi, vrouw Danny; ze hielden achtereenvolgens in Londen, Amsterdam en Barcelona het boek in de lucht. Het aantal vertalingen: voorlopig zeven, straks vijftien.

Op alle edities prijkt hetzelfde, prachtige jaren '70-portret van Cruijff. Alleen in Catalonië is het Oranje vervangen door het blauw en roodpaars van FC Barcelona. In Engeland draagt het boek de mooie dubbelzinnige titel 'My Turn', subtiel verwijzend naar zijn internationaal beroemdste schijnbeweging: de draai achter het standbeen.

Gaat het boek de wereld veroveren, zoals de voetballer, de trainer en de voetbaldenker dat deed? Ja en nee. Wel in absolute zin, qua oplage en verwachte verkoopcijfers. Alleen al in Nederland zijn 100.000 exemplaren gedrukt.

Het fenomeen Cruijff zal bovendien postuum aan invloed winnen in de onontgonnen voetbalgebieden, zeg maar de landen waar zijn gedetailleerde levensverhaal wat minder bekend is dan bij ons, of dan in Catalonië en Spanje.

Het boek, opgetekend door zijn vaste ghostwriter Jaap de Groot, schetst Cruijff in veel opzichten zoals hij was. De autobiografie is één lange monoloog, de zinnen zijn zonder veel opsmuk opgeschreven. Soms hoor je Cruijff praten, al zijn de hardnekkigste taalkronkels er - omwille van de leesbaarheid - wel uitgehaald.