Volledig scherm
© anp

Curaçao en Suriname dromen in Almere over WK

In een volgepakt stadion van Almere City won de nationale voetbalploeg van Curaçao vanavond een officieuze interland van Suriname (3-2). Zo'n 2500 fans, het dubbele aantal van wat komt kijken als de eigenlijke bewoner van het sportpark voetbalt, genoten luidkeels van de ontmoeting. Heel stiekem droomden ze een beetje over het WK.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Curaçao en Suriname willen dolgraag ooit op een WK uitkomen, het liefst over drie jaar al in Rusland. Maar je kwalificeert je niet zomaar voor een mondiale eindronde, zeker niet als je vooral gebruik moet maken van voetballers die nog binnen de landsgrenzen actief zijn. Daarom willen beide landen op de Europese, lees Nederlandse, toer gaan.

Niemand minder dan Patrick Kluivert is benoemd als keuzeheer van Curaçao. Dean Gorré heeft Suriname onder zijn hoede. Beide bondscoaches hebben zo hun eigen problemen. Kluivert zag zijn ploeg onlangs met veel pijn en moeite de eerste horde richting het WK nemen door een moeizame zege over twee wedstrijden op Montserrat. De voormalige topspits koos voor spelers als Daryl Lachman (FC Twente), Charlton Vicento (Willem II), Felitciano Zschusschen (NAC Breda) en Papito Merencia (ADO Den Haag). Maar het liefst stelt hij zo snel mogelijk Vurnon Anita (Newcastle United), Leandro Bacuna (Aston Villa) en doelman Eloy Room van Vitesse op.

'De jongens willen graag', zei hij voor het duel met Curaçao. 'Maar Anita heeft al een keer voor Oranje gespeeld. Daarvoor moeten we dingen regelen. En je hebt ook altijd te maken met verzekeringen en zo.' Volgende maand al wacht een ontmoeting met Cuba in de WK-kwalificatie. 'Een voetballende ploeg die we moeten kunnen hebben', hoopt Kluivert. Gorré was met Suriname vrijgeloot voor de eerste ronde van de WK-kwalificatie. Hij staat nu voor een dubbele ontmoeting met Nicaragua.

Voor die twee duels staat Gorré voor een heuse finale als de nieuwe regering van Suriname moet beslissen of het een wet aanpast. Als een van de weinige landen in de wereld mag de nationale voetbalploeg van Suriname geen gebruik maken van spelers met een dubbele nationaliteit. Omdat het een officieuze interland betrof, koos Gorré tegen Curaçao voor voetballers als Gianni Zuiverloon, Milano Koenders, Roland Alberg en anders spelers van Surinaamse afkomst die in het Nederlandse profvoetbal actief zijn. 'Maar als er niets gaat veranderen dan mag dat dus niet tegen Nicaragua. Jongens als Ryan Babel, Urby Emanuelson willen ook graag. Met hen worden we helemaal een stuk sterker.'

Volledig scherm
© anp
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement