Pedro Horrillo wordt uit het ravijn gehaald.
Volledig scherm
Pedro Horrillo wordt uit het ravijn gehaald. © Cor Vos / AD

De horrorval van Rabo-renner Pedro Horrillo in de Giro d'Italia

Elke dag belichten we een historisch sportmoment van dezelfde datum. Vandaag 16 mei 2009: de vreselijke val van Pedro Horrillo.

Tijdens de achtste rit van de Giro d’Italia in 2009 daalt Jos van Emden de Culmine di San Pietro af. Een gevaarlijke, onregelmatige afdaling. Het is vroeg in de etappe en Van Emden rijdt in de achterhoede; geen moment voor waaghalzerij, hij heeft zijn vingers strak om de remmen. In een scherpe bocht ziet de Giro-debutant van Rabobank vanuit zijn ooghoek een fiets tegen de railing staan. Van Emden herkent de fiets. ,,Pedro in het ravijn, Pedro in het ravijn’’, roept hij door zijn microfoontje.

Pedro Horrillo was geen doorsnee renner. De Spanjaard van Rabobank had een studie filosofie afgerond en schreef dagelijks een column in El País. Originele, geestige observaties vanuit het peloton. Verfrissende overpeinzingen die hem geliefd bij collega’s en volgers maakten. Op de fiets was Horrillo overigens niet bovengemiddeld, een huis-tuin-en-keukenknecht met voorliefde voor de voorjaarsklassiekers en een handvol zeges op het palmares.

Op 16 mei 2009 wordt Pedro Horrillo na een lange zoektocht meer dood dan levend uit een peilloos diep ravijn gevist. Hij heeft een gebroken dijbeen, knie en ruggenwervel, een ingedeukte ribbenkast en twee geperforeerde longen. Horrillo wordt dagenlang kunstmatig in coma gehouden. Hij komt er uiteindelijk bovenop en probeert terug te keren in het peloton, maar tevergeefs. Zijn wielercarrière eindigt die dag tijdens de afdaling van de Culmine di San Pietro.

Pedro Horrillo herstelde, maar zijn wielerloopbaan was voorbij.
Volledig scherm
Pedro Horrillo herstelde, maar zijn wielerloopbaan was voorbij. © EPA