Volledig scherm
© getty

De man die als eerste aandrong op vertrek Blatter

Michael van Praag werd vandaag wereldnieuws. De 67-jarige Amsterdammer vertelde dat hij voorzitter Sepp Blatter wil opvolgen als voorzitter van de FIFA. De 67-jarige Van Praag drong vorig jaar juni als eerste voor een groot publiek aan op een vertrek van Blatter.

Volledig scherm
© Pro Shots
Volledig scherm
© Pro Shots
Volledig scherm
© Pro Shots

,,Ik heb tijden gehoopt dat er een geloofwaardige tegenkandidaat zou komen, maar dat is simpelweg niet gebeurd,'' zei hij. ,,Dan moet je het niet alleen bij woorden laten, maar ook daadkracht tonen en verantwoordelijkheid nemen. Daarom stel ik me nu kandidaat."

De huidige voorzitter van de KNVB geldt als een ervaren bestuurder. Hij hanteerde dertien jaar de voorzittershamer van Ajax, waarmee hij onder meer de Champions League en de Wereldbeker won. Ook zit de zoon van de overleden Jaap van Praag in het uitvoerend comité van de UEFA. Hij was tevens voorzitter van de raad van commissarissen van de ECV, de overkoepelende organisaties van eredivisieclubs.

Van Praag wilde eigenlijk graag drummer worden. Maar omdat hij daar vroeger geen droog brood mee kon verdienen, maakte hij uiteindelijk naam als eigenaar van maar liefst 45 elektronicazaken op luchthavens als Schiphol. Muziek maken deed hij maar in zijn vrije tijd. Voetballen was zijn andere grote hobby. Hij was onder meer zestien jaar actief als scheidsrechter voor de KNVB.

Van Praag maakte zich de afgelopen jaren zorgen om de FIFA. Hij zag het imago van de wereldvoetbalbond verslechteren, ook vanwege mogelijke corruptie bij de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022. Hij benadrukte vorig jaar dat Blatter als voorzitter verantwoordelijk blijft voor de gebeurtenissen bij de FIFA. Na ruim zestien jaar vond hij het hoog tijd voor een frisse wind op het hoofdkantoor van de machtige organisatie in Zürich.

Na de verkiezingen van 29 mei weet Van Praag of hij de in zijn ogen noodzakelijke hervormingen van de FIFA mag gaan leiden. Hij is niet de enige die heeft aangekondigd Blatter uit te zullen dagen. De Fransen Jérôme Champagne en David Ginola en Ali bin Al-Hussein uit Jordanië hebben ook al laten weten dat ze zich kandidaat stellen. Het is nog niet bekend of zij voor donderdag net als Van Praag minimaal de steun van vijf nationale bonden kunnen overleggen.

Als je het Van Praag vraagt, dan is de winst van de Champions League in 1995 met Ajax zijn grootste sportieve hoogtepunt. De belangrijkste Europese beker winnen met zo veel zelfopgeleide talenten. Hij had het bijna voor onmogelijk gehouden. Blatter verslaan en opvolgen als voorzitter van de FIFA, zou echter helemaal en stunt van enorme omvang zijn.

Profiel Michael van Praag
Geboren: 28 september 1947 in Amsterdam; woonplaats Aerdenhout; getrouwd.
Sportieve carrière: zestien jaar KNVB-scheidsrechter in het amateurvoetbal.
Bestuurlijke carrière: voorzitter AFC Ajax (1989-2003) met winst UEFA Cup (1992), Champions League en wereldbeker (1995); voorzitter Raad van Commissarissen ECV (2003-2008); bestuurslid KNVB; voorzitter KNVB (sinds 27 augustus 2008); sinds 1998 in verschillende functies actief in UEFA; bestuurslid UEFA (sinds 2009); onder meer voorzitter Club Competitions Committee.
Maatschappelijke carrière: voormalig eigenaar van elektronicazaken op internationale luchthavens; bezit nog theaterproductiebedrijf.
Hobby's naast voetbal: speelt piano, drums, vibrafoon en tuba.